Mainos

Synttärikynttilöiden puhaltamisella iljettävä varjopuoli – tätä et ole tullut ajatelleeksi!

Synttärikakut kuhisevat bakteereja, jos tuoretta tutkimusta on uskominen.

Syntymäpäiväjuhlissa, niin lasten kuin aikuistenkin, on usein yksi tärkeä hetki: kakun päällä nököttävien kynttilöiden puhaltaminen. Tuore tutkimus valottaa kuitenkin syitä siihen, miksi kynttilöiden sammuttaminen puhaltamalla kannattaisikin jättää väliin – ainakin siinä tapauksessa, jos kammoat bakteereja.

Journal of Food Research -julkaisussa esitelty tutkimus varoittaa nimittäin, että kynttilöiden puhaltamisen jälkeen kakku on yltäpäältä bakteerien peittämä. Tutkimuksen mukaan kynttilöiden puhaltaminen voi kasvattaa kakun bakteerimäärää 1400 prosentilla.

Selvittääkseen kynttilöiden puhaltamisen seuraukset tutkijat peittivät kakun muotoisia vaahtomuovin paloja alumiinifoliolla ja kuorruttivat ne vaniljakuorrutteella. Tämän jälkeen he iskivät "kakkuihin" 17 kynttilää asetellen ne tasaisesti. Juhlia imitoiden osallistujat söivät ensin pizzaa, jonka jälkeen kakuista puhallettiin kynttilät.

Kun kynttilät olivat sammuneet, kakuissa oli keskimäärin 14 kertaa enemmän bakteereja kuin ennen puhaltamista. Yhdessä kakussa oli jopa 120 kertaa enemmän bakteereja.

Ruokaturvallisuuden professori Paul Dawson Clemsonin yliopistosta toppuuttelee kuitenkin tuloksia kauhistelevia.

– Se ei ole suuri huolenaihe terveellisyyttä ajatellen minun näkökulmastani, hän totesi The Atlanticin haastattelussa.

Vaikka suut kuhisevat bakteereja, suurin osa niistä on vaarattomia. 

– Todellisuudessa jos tekisit tämän 100 000 kertaa, mahdollisuudet sairastua olisivat luultavasti hyvin minimaaliset., Dawson toteaa.

***

1:51

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.