Mainos

Sydämen syke paljastaa stressin

Kiire töissä, kovat paineet ja päälle vielä kodinhoito saattavat saada vahvankin henkilön stressaamaan. Stressi on tarpeellinen reaktio, mutta pitkittyneenä se voi olla vahingollista.

Stressi on tarpeellinen reaktio, joka pitää kehon valppaana ja valmiustilassa uhkaavan vaaran kannalta. Pitkittyvä stressi on kuitenkin elimistölle hyvin raskasta ja jopa haitallista. Stressi nostaa sydämen syketiheyttä sekä verenpainetta. Pitkään jatkuva stressi saattaa näin vahingoittaa sydäntä ja verenkiertojärjestelmää.

Sydämen syketason mittaus on yksi keino analysoida stressiä ja siitä palautumista.

– Tutkimusten mukaan sydämen suuri sykevälin vaihtelu ilmaisee palautunutta ja stressitöntä tilaa. Pieni sykevälin vaihtelu osoittaa päinvastaista tilannetta. Sykevälivariaatio on herkkä indikaattori. Sen avulla henkilö saa nopeasti konkreettista ja yksityiskohtaista palautetietoa, kertoo työterveyspsykologi Antti Aro Diacorista Yliopiston Apteekin tiedotteessa.

Mittauksessa pidetään kahta anturia rinnassa kolmen päivän ajan. Anturit mittaavat sydämen sykettä. Samalla koehenkilö kirjaa ylös mielestään merkitykselliset asiat. Syketutkimuksen tavoitteena on tunnistaa stressin oireet ajoissa ja ennaltaehkäistä esimerkiksi burn outia.


Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Yliopisto Apteekki

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.