Suurin osa melanoomatapauksista ehkäistävissä – näin suojaudut oikein

Syöpäjärjestöjen mukaan 90–95 prosenttia melanoomatapauksista olisi ehkäistävissä, jos auringolta suojauduttaisiin paremmin.

Aurinko on erityisen petollinen keväällä, kun iho ei ole vielä tottunut aurinkoon. UV-säteilyn voimakkuutta ei voi aistia lämpönä, joten on syytä muistaa, että aurinko polttaa silloinkin, kun ilma on viileä.

Paras aurinkosuoja on peittävä vaatetus. Pitkähihainen paita, pitkät housut tai hame suojaavat tehokkaasti UV-säteilyltä. Hattu tai lippalakki suojaavat päätä palamiselta sekä auringonpistokselta. Silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla, joissa on kunnollinen UV-suoja.

Myös varjoon hakeutuminen suojaa auringolta. Varjoon hakeutumisella voi jopa puolittaa UV-säteilyaltistuksensa.

Aurinkovoiteessa oltava riittävä suojakerroin

Paljaaksi jäävät ihoalueet on syytä suojata aurinkovoiteella, jossa on riittävän suuri suojakerroin.

Näin minimoit melanoomariskin

  • Älä anna ihon palaa ja pidä elinikäisen aurinkoaltistuksen määrä kohtuullisena
  • Suojaudu auringossa: varjo, vaatteet, hattu, aurinkolasit, aurinkorasva
  • Älä käy solariumissa
  • Tarkkaile ihoasi, tarkistuta epäilyttävät luomet

Lähde: Syöpäjärjestöt

– Me suosittelemme käyttämään jopa suojakerrointa 30. Siinä on se hyvä puoli, ettei sitä tarvitse laittaa niin paljon kerralla. Jos käyttää 15 suojakerrointa, niin sitä tarvitaan enemmän, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Jos hikoilee paljon tai käy välillä uimassa, voidetta tulee lisätä tarpeen mukaan lisää. Muutenkin on hyvä tarkistaa noin tunnin välein, onko aurinkovoidetta tarvetta lisätä, jotta suojaus pysyy riittävänä.

Huomenta Suomessa keskusteltiin melanoomasta 20.4.2016. Vieraina plastiikkakirurgi, dosentti Patrik Lassus ja melanoomaan sairastunut Heli Vähäsilta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja