Suurin osa maista tuomitsee Ukrainan sodan G20-kokouksen päätöslauselmaluonnoksessa

Mitä jäi käteen Xin ja Bidenin odotetusta tapaamisesta? Studiossa Risto E. J. Pernttilä 12:27
Katso myös: Mitä jäi käteen Xin ja Bidenin odotetusta tapaamisesta? Studiossa Risto E. J. Penttilä.

G20-maiden päätöslauselmaluonnoksessa tuomitaan Ukrainan sodan taloudelliset vaikutukset. Uutistoimisto AFP on nähnyt luonnoksen G20-kokouksen yhteydessä Indonesian Balilla.

AFP:n mukaan "suurin osa" maista myös tuomitsee sodan, joka on yksi tänään alkaneen kaksipäiväisen huippukokouksen keskeisimmistä puheenaiheista.

–  Se (sota) aiheuttaa suunnatonta inhimillistä kärsimystä ja pahentaa maailmantalouden olemassa olevia haurauksia, luonnoksessa sanotaan.

Luonnoksessa mainitaan erikseen, ettei G20 ole tarkoitettu turvallisuusongelmien ratkaisemiseen, mutta turvallisuuspoliittisilla ongelmilla voi ryhmän mukaan olla merkittäviä seurauksia maailmantaloudelle.

AFP kertoo, että luonnoksessa vaaditaan lisäksi jatkoa tällä viikolla päättyvälle viljanvientisopimukselle, joka mahdollistaa viljakuljetukset Ukrainasta sodasta huolimatta.

Luonnoksessa sanotaan myös, että ydinaseiden käyttö tai niiden käytöllä uhkailu ei ole hyväksyttävää. Venäjä on toistuvasti uhannut käyttää ydinaseita sen jälkeen, kun maan joukot helmikuussa hyökkäsivät Ukrainaan.

Epäselvää, mitkä maat ovat eriävällä kannalla

Päätöslauselmaluonnos vaatii vielä G20-maiden johtajien hyväksynnän ennen kuin se voidaan julkaista virallisesti huippukokouksen päätteeksi keskiviikkona.

Selvää ei ole, mitkä maat ovat sodan tuomitsemisen osalta eriävällä kannalla. Sodan aloittanut Venäjä kuuluu G20-maihin. Epäselvää on myös, millaisia lausumia Venäjän G20-liittolaiset Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka suostuisivat julistuksessa allekirjoittamaan. Venäjä on tähän asti painottanut sodan vastustuksen tulevan pääasiassa lännestä.

Yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset johtajat ovat pyrkineet luomaan Balin kokouksesta todistetta Venäjän syvenevästä eristyksestä ja toivoneet kokoukselta julistusta, joka tuomitsee Venäjän hyökkäyssodan ja uhkaukset ydinaseiden käytöstä. Järjestäjämaa Indonesia pyrkii ulkopolitiikassaan neutraaliuteen, ja se torjui lännen toiveet olla kutsumatta Venäjää mukaan.

Kokoukseen odotettiin saapuvaksi myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, mutta hänen saapumisensa peruttiin viime viikolla muihin velvoitteisiin vedoten. Paikalla on ulkoministeri Sergei Lavrov.

Onnistuminen vai epäonnistuminen?

Huippukokouksen tiistaina avanneessa puheenvuorossaan Indonesian presidentti Joko Widodo vaati G20-maita päättämään Ukrainan sodan ja välttämään uutta kylmää sotaa. Widodon mukaan maailman on vaikea liikkua eteenpäin, jos sota ei lopu.

Widodo ei maininnut Venäjää nimeltä vaatiessaan maita välttämään kylmää sotaa.

–  Meidän ei pitäisi jakaa maailmaa osiin, hän painotti.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui osallistujille virtuaalisesti. Hän muun muassa vaati viljanvientisopimuksen jatkamista ja sodan lopettamista.

Ukrainan sodan lisäksi kokouksessa puhuttavat muutkin meneillään olevat kriisit, kuten ruoan ja energian hintojen nousu. Widodo painotti, että kokouksessa on löydettävä ratkaisuja.

–  Tänään maailma katsoo meitä. Onnistummeko? Vai tuleeko tästä vain yksi epäonnistuminen lisää? Minusta G20:n on pakko onnistua, hän lausui delegaatioille.

Lue myös:

    Uusimmat