Suuri naamioitunut miesjoukko hakkasi teinipojan Helsingissä – syy ei ole selvinnyt

Joukko naamioituneita miehiä pahoinpiteli rajusti kahta nuorta – rikostoimittaja avaa huolestuttavaa ilmiötä 5:25
Katso video: Joukko naamioituneita miehiä pahoinpiteli nuorta: Rikostoimittaja avaa huolestuttavaa ilmiötä.

Helsingin hovioikeus on alkanut tänään käsitellä Helsingin Pikku Huopalahdessa tapahtunutta joukkopahoinpitelyä. 

Suuri naamioituneiden miesten joukko pahoinpiteli 16-vuotiaan teinipojan maaliskuussa 2021.

Kasvomaskeihin naamioituneet miehet hyökkäsivät pojan kimppuun väkivalloin ja veivät tilanteen tuoksinassa pojan kännykän. Välikohtaus sattui Paciuksenkaarella noin iltayhdeksän aikaan.

Ennen pahoinpitelyä osa teosta syytetyistä miehistä oli kokoontunut kauppakeskus Jumbossa Vantaalla, ja ainakin osa heistä oli ostanut pesäpallomailoja ja kertakäyttökäsineitä pahoinpitelyä ajatellen. Tiettävästi kättä pidempää ei teossa kuitenkaan käytetty. 

Miehet poistuivat Pikku Huopalahdesta autoilla, mutta poliisi otti heidät pian kiinni Töölössä. Autoista takavarikoitiin pesäpallomailojen lisäksi muun muassa viidakkoveitsiä ja ase.

Ehdollista vankeutta käräjiltä

Syyttäjän mukaan tekoon osallistui 15 aikuista miestä.

Käräjäoikeudessa vuosien 1994 ja 1999 välillä syntyneille miehille tuomittiin ehdollista vankeutta pahoinpitelyistä. Yhtä lukuun ottamatta miesten rangaistuksen pituudeksi määrättiin 8 kuukautta. 

Yksi miehistä sai hieman pidemmän rangaistuksen, 10 kuukautta, sillä hän oli tapahtumien aikaan koevapaudessa aiemman väkivaltarikostuomion takia. Hän joutuu suorittamaan jäännösrangaistuksen vankilassa.

Rikosten motiivi jäi poliisin esitutkinnassa ja käräjäoikeudenkäynnissä epäselväksi. Syytetyt ovat vaienneet tapahtumista. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Lähes kaikki hyökkäyksestä syytetyt ovat somalialaistaustaisia miehiä, jotka puhuvat suomea.

Saapuivat oikeuteen myöhässä

Tänään tapausta käsitellään Helsingin hovioikeudessa. Hovioikeudessa asiaa puidaan 12 vastaajan osalta. He ovat valittaneet tuomiostaan hovioikeuteen.

Kolme syytetystä tuotiin tämänpäiväiseen hovioikeudenkäyntiin vankikuljetuksella. Neljä muuta saapui istuntoon vapaalta, mutta tuli paikalle noin 20 minuuttia myöhässä. Kaksi muuta asteli saliin noin 40 minuuttia istunnon alun jälkeen ja yksi liki tunnin myöhässä.

Muut syytetyt eivät ilmeisesti ole saapumassa paikalle hovioikeudenkäyntiin. Heitä edustamassa paikalla on oikeudenkäyntiavustajia.

Hovioikeudessa tullaan pohtimaan muun muassa sitä, voidaanko kaikkia syytettyjä tuomita pahoinpitelystä, sillä syyttäjänkään mukaan kaikki 15 teosta tuomittua tai syytettyä miestä eivät välttämättä tehneet itse väkivaltaa uhrille. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan kaikki silti osallistuivat tekoon tavalla tai toisella, esimerkiksi saartamalla uhrin tai olemalla muuten tilanteessa mukana.

Mysteeriauto jäi selvittämättä

Syytettyjen miesten puolustukset ovat vedonneet muun muassa siihen, että tapahtumien aikaan paikalla Pikku Huopalahdessa oli syytettyjen lisäksi autollinen henkilöitä, joita poliisi ei koskaan tavoittanut.

Puolustus pitää siis mahdollisena, että pahoinpitely olisi näiden tuntemattomaksi jääneiden henkilöiden tekosia.

Aiemmin käräjäoikeudessa oli tarkoitus käsitellä myös toiseen uhriin, 17-vuotiaaseen poikaan kohdistunutta puukotusta. Puukotus tapahtui samoihin aikoihin 16-vuotiaan pahoinpitelyn kanssa Pikku Huopalahdessa.  

Syyttäjä kuitenkin perui syytteen näiltä osin jo käräjäoikeudessa, sillä tekijästä ei ollut tietoa, ja puukottaja saattoi olla tuntemattomaksi jääneestä autoseurueesta.

Tapahtumien selvittelyä vaikeutti esitutkinnassa se, että poliisin tavoittamat miehet pääosin vaikenivat kuulusteluissa täysin.  

Juttua korjattu 7.11.2023 kello 14.06: Aiemmin jutussa kerrottiin, että yksi syytetyistä sai käräjillä 10 kuukautta ehdollista vankeutta. Mies joutuu kuitenkin suorittamaan vankeusrangaistuksensa vankilassa, sillä kyse oli jäännösrangaistuksesta. Mies oli rikoksen aikaan koevapaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat