15 miehen naamiojengille tuomiot 16-vuotiaan pojan pahoinpitelystä Helsingin Pikku Huopalahden väkivaltajutussa

Joukko naamioituneita miehiä pahoinpiteli rajusti kahta nuorta – rikostoimittaja avaa huolestuttavaa ilmiötä 5:25
Katso video: Joukko naamioituneita miehiä pahoinpiteli nuorta: Rikostoimittaja avaa huolestuttavaa ilmiötä

Helsingin käräjäoikeus on antanut nipun tuomioita Helsingin Pikku Huopalahden väkivaltarikoksesta, jossa joukko miehiä pahoinpiteli alaikäistä poikaa. 

Kasvomaskeihin naamioituneet miehet hyökkäsivät pojan kimppuun maaliskuun lopussa Pikku Huopalahdessa. Väkivaltaa käyttäen miehet olivat anastaneet 16-vuotiaan pojan kännykän ja pahoinpidelleet häntä. Uhri sai kännykän takaisin, mutta pahoin naarmuuntuneena.

Sekä tuomitut että uhri ovat ulkomaalaistaustaisia. Vastaajat ovat iältään 21–26 -vuotiaita, eli vuosien 1994 ja 1999 välillä syntyneitä miehiä, joista osalla on entuudestaan rikostaustaa.

Käräjiä väkivallanteosta käytiin kesäkuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kaikki 15 vastaajaa ehdolliseen vankeuteen. Heistä 14 sai pahoinpitelystä 8 kuukautta ehdollista vankeutta. Yksi näistä 14 tuomitusta katsottiin pahoinpitelyn lisäksi syylliseksi myös huumausaineen käyttörikokseen ja väärän henkilötiedon antamiseen, kun poliisit olivat ottaneet hänet kiinni.

Yksi vastaajista sai hieman pidemmän rangaistuksen kuin muut. Hänellä oli taustallaan aiempi väkivaltarikostuomio, jonka tiimoilta hän oli päässyt ehdolliseen koevapauteen keväällä 2020. Hänet tuomittiin 10 kuukauden jäännösrangaistukseen pahoinpitelystä, eli hän joutuu vankilaan.

Syytteitä hylättiin

Syyttäjä vaati miehille lopulta rangaistuksia törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeistä varkauksista. Käräjäoikeus katsoi miesten syyllistyneen perusmuotoisiin pahoinpitelyihin ja syytteet törkeistä varkauksista hylättiin.

Näyttöä esimerkiksi pesäpallomailojen käytöstä pahoinpitelyn aikana ei ollut. Rikosta ei oikeuden mukaan ollut tehty erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, eikä se ollut myöskään kokonaisuutena arvostellen törkeä. Käräjäoikeus katsoi myös, ettei syytteissä ollut yksilöity, mitä kukin vastaajista oli tarkalleen ottaen tehnyt. 

– Teko on selvästi ollut suunnitelmallinen, tekijöitä on ollut useita ja lisäksi he olivat varautuneet tekoon myös erilaisilla astaloilla vaikka niitä ei ole näytetty käytetyn itse teossa. Käytetty väkivalta ei ole ollut erityisen voimakasta, mutta se on sisältänyt myös maassa jo maanneen asianomistajan potkimista, käräjäoikeus perustelee tuomiolauselmassaan. 

Syytteet törkeistä varkauksista hylättiin tällä perusteella: 

– Asiassa ei ole näytetty, että puhelimen tai muunkaan omaisuuden ottaminen asianomistajalta olisi millään tavalla ollut suunniteltua tai muiden kanssa sovittua vaan se oli tapahtunut vain sopivan tilaisuuden tultua eli puhelimen pudottua asianomistajalta.

Lisäksi vastaajat määrättiin maksamaan 2 000 euroa 16-vuotiaan uhrin asianajokuluja ja noin 1 000 euroa korvauksia rikkoutuneesta puhelimesta, sairaanhoitokuluista ja kärsimyksestä. 

Tapasivat kauppakeskuksessa

Ennen pahoinpitelyä osa vastaajista oli kokoontunut kauppakeskus Jumbossa Vantaalla, ja ainakin viisi heistä oli ostanut pesäpallomailoja ja kertakäyttökäsineitä.

Varustehankinnan jälkeen joukko oli kokoontunut autoilla Pikku Huopalahteen noin iltayhdeksän aikaan. He olivat ajaneet kolmella autolla peräkanaa Paciuksenkaarelle, jossa alaikäiseen kohdistuneet väkivallanteot tapahtuivat.

Asiassa todistajina kuulleet henkilöt olivat kuulleet pihalta kovaa mekkalaa ja kovaäänistä keskustelua. 

Miehet olivat poistuneet paikalta autoillaan. Myöhemmin poliisi otti heidät kiinni Helsingin keskustasta. Miesten käyttämistä autoista takavarikoitiin pesäpallomailojen lisäksi muun muassa viidakkoveitsiä ja ase. 

Esitutkinnassa epäillyt vaikenivat tapahtumista. MTV Uutiset kertoi aiemmin, että suuri osa kieltäytyi vastaamasta kaikkiin poliisin kysymyksiin. Osa myös muutti kertomustaan esitutkinnassa.

Eräs syytetyistä sanoi muun muassa nukahtaneensa automatkalla eikä siksi tiennyt mitään tapahtuneesta.

Syyttäjä vaati oikeusprosessin alussa miehille rangaistusta myös 16-vuotiaan seurassa olleen 17-vuotiaan pojan törkeästä pahoinpitelystä, mutta syyttäjä luopui syytteestä sittemmin. 

Lue myös:

    Uusimmat