Suuret tragediat kiehtovat yliluonnollisten ilmiöiden tutkijaa – uutuussarja paljastaa paranormaalit ilmiöt Suomessa

Aaveiden jäljillä on uutuussarja, joka tuo ensimmäistä kertaa suomalaisten yliluonnollisten ilmiöiden tutkimuksen televisioruutuihin.

Aavedata on yliluonnollisten ilmiöiden tutkimusryhmä, jonka ytimessä ovat veljekset Jupe ja Marko Keskitalo. Vuonna 2011 perustettu ryhmä tekee tutkimusta pääasiassa historiallisissa kohteissa, joissa ihmiset ovat kokeneet paranormaalia toimintaa. Tavoitteena on taltioida ihmisten kokemia, paranormaaleja tapahtumia modernin teknologian avulla.

Aaveiden jäljillä -ohjelmassa katsojat pääsevät Aavedatan mukana muun muassa Suomenlinnaan, jäänmurtaja Tarmoon sekä Vuojoen kartanoon. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa tehtävää yliluonnollisten ilmiöiden tutkimusta taltioidaan televisiosarjaksi. Jupe Keskitalo uskoo, että ohjelma uppoaa suomalaiseen yleisöön paremmin kuin vastaavat jenkkiversiot.

– Fanit kehuvat sitä, että teemme tätä Suomessa ja suomeksi. Emme näyttele tilanteita, vaan reaktiomme ovat sitä, mitä ne oikeasti ovat, eikä mikään ole yliampuvaa. Sitä voi olla suomalaisittain helpompi katsoa, mies nauraa.

Laitteet todistavat muutoksen  

Aavedatan kaltaisia ryhmiä on runsaasti etenkin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Tutkimuksissa hyödynnettävät laitteet kehittyvät jatkuvasti kansainvälisen yhteistyön avulla. Laitteilla pyritään havaitsemaan ja taltioimaan muutoksia muun muassa radioaalloilla sekä magneetti- ja energiakentässä.

– Osa laitteista on varta vasten tähän tehtyjä. Toki porukka on kokeillut erilaisia välineitä myös puhtaasti testimielessä ja huomanneet, että näilläkin saa jotain aikaan. Tärkeintä on saada taltioitua muutos normaalissa olotilassa. Jos samaan aikaan saa esitettyyn kysymykseen vastauksen ja laitteet reagoivat, on fakta, että jotain tapahtuu, Jupe Keskitalo toteaa.

”Olemme todistaneet sellaisia tapahtumia, joita emme voi selittää”

Tutkimuksen lähtökohtana ovat ihmisten kokemukset ja havainnot. Yhden ihmisen kokemukset eivät riitä, vaan raportteja pitää olla useammalta henkilöltä. Tämän jälkeen ryhmä tutustuu tarkasti kohteen historiaan.

Keskitaloa itseään kiinnostavat erityisesti suurten tragedioiden näyttämöt.

– Historialliset kohteet, missä ihmisten tiedetään kuolleen ja missä on tapahtunut isoja tragedioita, ponnahtavat esille, hän kuvailee.

Entä uskooko Keskitalo itse kummituksiin?

– En voi itsekään vielä sanoa, että kummittelua varmasti on, mutta kyllä me olemme todistaneet sellaisia tapahtumia, joita emme voi selittää. Jotain sen täytyy olla, mutta mitä? Keskitalo pohdiskelee.

– En voi sanoa olevani todellinen skeptikko, kun ylipäätään tähän hommaan lähdin, mutta haluan pitää tutkijan näkökulman asiaan. Jos sanoisin, että kummituksia on, idea karisee. Haluan pysyä herkkänä kaikille mahdollisuuksille.

Aaveiden jäljillä torstaina 7. maaliskuuta Subilla ja mtv-palvelussa klo 22!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja