Suuret ikäluokat panostavat ruokaan

Kansantieteen professori Helene Brembeck Göteborgin yliopistosta on perehtynyt yli ruotsalaisten, yli 55-vuotiaiden kulutustapoihin. Hänen mukaansa kulutustavat ovat Ruotsissa hyvin samankaltaisia kuin Suomessa, joten hänen johtopäätöksensä voidaan yleistää Suomeenkin. Viimeaikoina Brembeck on erityisesti keskittynyt ikäluokan ruoankulutustapoihin ja toteaa, että varsinkin suuret ikäluokat ovat erittäin kiinnostuneita siitä, mitä suuhunsa laittavat, ja ovat myös valmiita maksamaan laadusta.

− Yleisesti ottaen suurten ikäluokkien edustajilla menee taloudellisesti hyvin, joten heillä on varaa satsata ruokaan. He ovat myös halukkaita sijoittamaan tuoreisiin raaka-aineisiin sekä terveelliseen ja maukkaaseen ruokaan, Helene Brembeck toteaa.

Hänen mukaansa suuret ikäluokat ovat kiinnostuneita ruokavalionsa terveellisyydestä. He kiinnittävät huomiota muun muassa sokerin määrään ja huolehtivat, että syövät tarpeeksi tuoreita hedelmiä ja vihanneksia. Sen sijaan teolliset terveystuotteet, kuten vähärasvaiset tuotteet eivät kiinnosta. He ajattelevat, että tavallinen kotiruoka on luonnollisesti terveellistä.

Hyvä seura tekee ateriasta täydellisen

Brembeckin mukaan perinteinen kotiruoka pitää yli 55-vuotiaiden keittiöissä pintansa, mutta myös etninen ruoka kiinnostaa. Parhaiten maistuu kotiruoka ulkomaalaisella vivahteella, kuten kotimainen kala valmistettuna intialaisittain.

− Suuret ikäluokat ovat matkustaneet ja nähneet maailmaa, joten totta kai he ovat kiinnostuneita myös etnisestä ruoasta. Sushi saattaa olla heille vielä liian outoa, mutta esimerkiksi italialainen ja aasialainen keittiö kiinnostavat, hän sanoo.

Suurten ikäluokkien edustajille ruoka on paljon enemmän kuin pelkkää ravintoa. Muun muassa kaunis kattaus koetaan tärkeäksi. Monien mielestä täydellinen ateria nautitaan viinin kanssa, hyvien ystävien seurassa. Silloin ruoka ei ole pääasia.

Lue myös:

    Uusimmat