Suunnitelmissa pikavippi? Varaudu näin!

Pikavippien ottaminen on edelleen yleistä: Tilastokeskuksen mukaan niitä otettiin vuoden 2012 ensimmäisellä neljänneksellä hurjat 371 471 kappaletta. Pikavippien hintavertailusivusto www.pikavippivertailu.net kokosi 10 vinkkiä pikavippien ottajille.

Pikavippejä parjataan ja niistä varoitellaan, mutta silti moni suomalainen hankkii pikalainaa tililleen tiukan paikan tullen. Lue, miten niitä ottaessa kannattaa varautua?

1. Vertaile pikavippien hintoja

Lainojen hintoja voi vertailla todellisen vuosikoron avulla. Todellinen vuosikorko ottaa huomioon koron lisäksi myös lainan kulut. Pikavippien hinnasta suurin osa muodostuu kuluista.

2. Älä maksa pikavipin hakemisesta

Keskustelufoorumeilla ja julkisuudessa on esitetty väitteitä, että jotkut pikavippiyritykset eivät myönnä pikavippejä vaan ainoastaan rahastavat kuluttajia lainan hakemisen tekstiviestikuluilla. Hae pikavippiä vain paikoista, joissa lainan hakeminen on ilmaista.

3. Älä usko mainoksia

Pikavippiyritykset eivät myönnä pikavippejä luottotiedottomille. Tällaista väittävissä mainoksissa voi olla kyse siitä, että kuluttajia yritetään harhauttaa maksamaan pikavipin hakemisesta.

4. Hae pikavippiä vain rekisteröidyiltä yrityksiltä

Kaikkien pikavippejä myöntävien yritysten tulee olla rekisteröity Etelä-Suomen aluehallintaviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Hae pikavippiä vain yrityksiltä, jotka löytyvät tästä rekisteristä.

5. Tunne oikeutesi

Maksamattoman pikavipin perinnässä tulee noudattaa hyvää perintätapaa. Pikavipin voi myös peruuttaa 14 päivän kuluessa pikavipin ottamisesta. Velallisen oikeuksista löytyy tietoa Kuluttajaviraston sivuilta.

6. Ota lainaa vain sen verran mitä tarvitset

Takaisin maksettava rahamäärä voi olla tavallisissakin kulutusluotoissa jopa kaksi kertaa alkuperäisen lainasumman verran. Ota lainaa vain sen verran kuin tarvitset. Mieti myös, että onko hankinta, johon olet lainaa ottamassa aivan pakollinen.

7. Maksa vippisi ajoissa takaisin

Pikavipin maksaminen myöhässä tulee helposti kalliiksi. Jos tiedät, että et voi maksaa ottamaasi pikavippiä ajoissa takaisin, ota yhteyttä lainanantajaan. Jotkut yritykset voivat myöntää jatkoaikaa takaisinmaksulle.

8. Katkaise vippikierre ajoissa

Jos joudut ottamaan uusia vippejä vanhojen vippien maksamiseksi pois, olet vippikierteessä. Yritä katkaista vippikierre mahdollisimman nopeasti. Velkavaikeuksiin saa apua oman kotikunnan talous- ja velkaneuvonnasta.

9. Varo vakuudellisia luottoja

Jos sinulla on jo pikavippejä ja harkitset lainojesi yhdistämistä, varo vakuudellisia luottoja. Antamalla asuntosi korkeakorkoisten lainojesi vakuudeksi voit pahimmillaan menettää asuntosi.

10. Harkitse vaihtoehtoja pikavipille

Halvempia vaihtoehtoja pikavipille voivat olla esimerkiksi luottokortin käyttäminen, panttilaina sekä tavallinen pankkilaina. Jos tarvitset pikavippiä jonkin laskun maksamiseen, yritä neuvotella itsellesi lisää maksuaikaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja