Susanna Haavisto: Yli 50-vuotiaan naisen ikä on haastava

Isä ja tytär Haavisto 17:32

Jukka Haavisto muistelee lukeneensa tyttärensä Susanna Haaviston todenneen, että ”naisella on kaikki mahdollisuudet, jos häntä ei lannisteta”.

Näyttelijä ja laulaja Susanna Haavisto pohtii, että päälle viisikymmentävuotiaan naisen ikä on haastava. Heillä on rohkeutta, tietoa ja taitoa, mutta kukaan ei palkkaa heitä.

Näyttelijänä päälle viisikymppinen nainen ei ole oikein minkään ikäinen. Sitten kun on vanha ja kurttuinen, nousee mielenkiinto naisnäyttelijää kohtaan uudelleen, Susanna miettii. 

Toimettomaksi Susanna ei ole kuitenkaan jäänyt. Hän on julkaissut ensimmäisen levynsä 12 vuoteen. Levy oli kantaa nimeä Tässä iässä.

– Tämän ikäisenä uskaltaa olla keskellä itseään, Haavisto sanoo. Levyssä Susanna käy läpi mennyttä ja tulevaa, tätä ikää, elämän kipukohtia ja jopa kuolemaa.

Susannan isä Jukka Haavistokaan ei ole pysähtynyt. Jukan järkälemäinen kirja Puuvillapelloilta kaskimaille : Jatsin ja jazzin vaiheita Suomessa on saanut uuden elämän e-kirjana.

Nyt Haaviston e-kirjaa voi lukea kuulokkeet korvillaan. Lukiessa kappaletta 40-luvun jazzista, samalla kuulee 40-luvun jazzia.

– Ehkä tämmöisenä, näin höystettynä oppikirjana ensimmäinen Suomessa, Jukka Haavisto sanoo.

– Hyvä papa, kehaisee tytär Susanna 84-vuotiasta isäänsä.

Sekä isällä, että tyttärellä, on takanaan pitkä ura. Jukka Haavisto miettii, että nykyään elämme ilmiöiden aikaa musiikissa. Yksilöstä tulee ilmiö ja hän pystyy sen myötä suuriin suorituksiin, kuten Cheek joka vetää stadionin täyteen.

Laajemmin tarkasteltuna Jukka pohtii, että musiikit sekoittuvat toisiinsa, musiikkia ei kategorisoida yhtä tiukasti. Tämä antaa nykypäivän muusikoille valinnanvaraa.

– Tämä on luovien ihmisten aikaa, Jukka sanoo.

Miten Jukka Haavisto rakastui jazzmusiikkiin? Millainen lapsi Susanna Haavisto oli? Kuinka papukaija häiritsi Soitinmenot-sarjan laulujen nauhoittamista? Katso lähetys!

 

Lue myös:

    Uusimmat