Suppilovahverorisotto ja lämmin punajuuri-feta-salaatti 11.9.200

toim. Kati Nappa

Suppilovahverorisotto


2 rkl öljyä
1 sipuli
3 dl risottoriisiä
(=puuroutumatonta riisiä)
7-9 dl liha- tai kasvislientä
mustapippria
1/2-1 l suppilovahveroita,
mustia torivisieniä,
orakkaita tai muita sieniä kirveliä tai persiljaa
(parmesaaniraasatetta)

Silppua sipuli. Kuullota sipulit pehmeiksi öljyssä. Lisää joukkoon riisi ja kuullota hetki. Kaada sekaan kasvis- tai lihalientä ja lisää sitä vähitellen sitä mukaa, kun riisit imevät nesteen. Mausta pippurilla. Paista paloiteltuja sieniä pannulla hetki ilman rasvaa, jotta neste haihtuu ja lisää sen jälkeen vähän voita tai öljyä. Paista hetki. Kaada sienet risoton joukkoon kypsymisen loppupuolella, silloin riisit imevät itseensä sienen herkullista makua. Riisien kypsyminen kestää n. 20 min. Lisää joukkoon lopuksi vähän persiljaa tai kierveliä ja halutessasi vähän parmesaaniraastetta. Voit käyttää riisin asemesta myös esikypsennettyä ohraa.

Tarjoa risotto sellaisenaan hyvän leivän ja salaatin kera tai paahda lisäkkeeksi esim. makkarakuutioita tai lämmitä valmislihapullia- tai pihvejä.

Keitä punajuuria kerralla iso kattilallinen. Tarjoa lämpimänä lisäkkeeksi tai salaattina valmista osasta rosollia eli sallattia ja osasta punajuurisäilykettä (helpointa valmista säilöntämaustetta käyttäen). Myös sienistä voit valmistaa säilykettä samaan tapaan.

Lämmin punajuuri-fetasalaatti

3-4 keitettyä lämmintä punajuurta
100-150 g fetajuustoa
tuoretta timjamia tai basilikaa
rucolaa tai muuta salaattia
tilkka öljyä

Leikkaa lämpimät punajuuret (voit myös lämmittää ne mikrossa) neljään osaan ja nosta kulhoon. Murusta päälle fetajuusto ja lirauta joukkoon vähän öljyä. Mausta yrteillä ja lisää joukkoon salaatinlehtiä. Jos feta on suolaista, liota sitä kylmässä vedessä muutama tunti tai yön yli.

Lue myös:

    Uusimmat