Mainos

Supersuloinen Laila-tipu kuoriutui kaupan kananmunasta – ”Nyt uskon, kun olen itse sen nähnyt”

0:36

Uuden elämän ihme koettiin Iitissä sunnuntaina, kun Janne Penttinen ja Tanja Tuomi pääsivät todistamaan Laila-tipun kuoriutumista. Ihme oli suuri, sillä Laila sai alkunsa tavallisesta markettikananmunasta.

Neljän päivän ikäinen Laila on pirteä tepastelija. Seurallinen tipu ilahtuu aina kasvattivanhempiensa tullessa kotiin.

– Tosi pirteä tyttö! Se on hyvin seurallinen ja nokkii innoissaan lasin takana, kun kotiväki tulee kotiin, Janne Penttinen kertoo MTV Uutisille.

Parinkymmenen päivän hautomisen jälkeen Lailan päivänä kuoriutunut ja siitä nimensäkin saanut tipu on elävä todiste siitä, miten marketin luomukananmunasta voidaan oikeanlaisissa olosuhteissa kasvattaa virkeä piipittäjä.

Kananmunan hautominen oli Penttiselle eräänlainen haaste. Vuosi sitten mies luki netistä väitteen, jonka mukaan kaupan kananmunista ei olisi mahdollista haudututtaa elävää tipua. Aiemmin liskoja kotihautomossa kasvattanut ja sen vuoksi kotihautomon omistava Penttinen halusi kokeilla väitteen paikkaansa pitävyyttä.

– Nyt minä uskon sen, kun olen itse sen nähnyt, mies naurahtaa.

Väärä lämpötila voi aiheuttaa kehitysvaurioita

Kananmunan hautominen kotihautomossa vaati tarkkuutta. Hautomon lämpötila on kananmunia haudottaessa oltava 37,2-37,7 asteen välillä.

– Hirveän isoja eroja siinä ei suvaita, koska silloin saattaa tulla kehitysvaurioita, mutta tämä Laila on kyllä hyvin pirteä, Penttinen kehaisee.

Hautomon kosteusprosentti täytyy pitää 52-55 prosentissa. Viimeisenä vuorokautena kosteusprosentti nostetaan noin 70 prosenttiin, jolloin munan kuoriutuminen helpottuu.

Kuuden päivän hautomisen jälkeen Penttinen läpivalaisi munan ja havaitsi sen sisälle muodostuneet verisuonet ja pienen sikiön.

Tämän jälkeen hautomon lämpötilaa ja kosteusprosenttia tarkkailtiin aktiivisesti. Munaa piti käännellä kolme kertaa vuorokaudessa, jotta se lämpeni kauttaaltaan.

Sunnuntaina hautomossa olevasta munasta alkoi kuulua piipitystä ja naputusta. Pian Laila kuoriutui.

Kukko nimeltä Laila?

Nyt Laila viettää rentoa elämää terraariossa Penttisen ja Tanja Tuomen rivitalossa. Loppuelämäänsä se ei kuitenkaan tule rivitalossa asumaan.

– Nyt on tarkkailtu hyvin aktiivisesti, että se syö ja juo hyvin, ulostaa ja on pirteä, niin sen jälkeen sitten hyvällä omalla tunnolla voi sen luovuttaa oikeaan paikkaan, Penttinen kertoo ja korostaa, että Lailalle etsitään nyt pysyvää ja hyvää kotia.

Kodin lisäksi Lailan sukupuoli on vielä arvoitus. Penttinen mukaan sukupuolen selviämistä saadaan vielä odottaa.

– Netistä lukemani mukaan noin kolmen viikon päästä näkee, onko se kukko vai kana.

Laila-tipusta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.