Presidentti Stubb Göteborgissa: Ruotsin puolustus on Suomelle tärkeä

Stubb kertasi tiedotustilaisuudessa Ruotsi-muistojaan 13:57
Presidentti Stubb summasi ensimmäisen valtiovierailunsa antia tiedotustilaisuudessa Göteborgissa

Presidentti Alexander Stubbin valtiovierailu Ruotsiin puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa päättyy tänään.

 

Presidentti Alexander Stubbin ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin ensimmäinen valtiovierailu Ruotsissa päättyy tänään. Presidentti Stubb piti tiedotustilaisuuden suomalaiselle medialle vierailun päätöspäivänä Göteborgissa.

Göteborgin taidemuseossa pidetyn tilaisuuden aluksi presidentti muisteli, kuinka ensimmäisen kerran vieraili Göteborgissa perheensä kanssa vuonna 1981. Stubb kertoi isänsä olleen tuolloin Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja.

– Isäni on kirjoittanut Göteborgs Postenille SM-liiga uutisia aikoinaan. Tämä on kuin kotona olisi, Stubb vitsaili

Stubb kertoi, että ylipäätään Göteborgista on avautunut hänelle päivän aikana kaksi uutta tulokulmaa. Hän korosti Göteborgin merkitystä huoltovarmuudelle ja erityisesti polttoaineen kuljetukselle. 

– Se merkitys mikä Göteborgin satamalla, eli Pohjoismaiden suurimpana satamana meidänkin huoltovarmuudellemme on hyvinkin tärkeä ja merkittävä.

– Toinen on Ruotsin merivoimien ja maihinnousujoukkojen merkitys myös Suomen puolustukselle.

Stubbin mukaan Ruotsin puolustus on Suomen kannalta hyvin tärkeä. Ruotsin ilmavoimat ja merivoimat ovat hyvin vahvoja ja Suomen kannalta tärkeitä.

Lisäksi Ruotsin puolustusvoimien ammattihenkilökunta on suurempi kuin Suomen, ja Ruotsilla on myös hyvin vahvaa teknologiaa ja kapasiteettia toimia. Stubb totesi, että Ruotsi on vahva meren päällä, meren alla ja meren yllä. Tällä on hyvin suuri merkitys Pohjoismaiden kokonaisturvallisuudelle ja myös Suomen puolustuksen näkökulmasta.

Presidentiltä kysyttiin mitä mieltä hän on Venäjän kommenteista Suomessa järjestettäviin Nato-harjoituksiin

– Meidän pitää ottaa nämä lausunnot rauhallisesti ja joskus ripauksella suolaa. Me tiedämme, että Venäjä pyrkii informaatiovaikuttamaan. Meidän pitää katsoa track recordia siitä, mitä (Maria) Zaharova on sanonut viime vuosina. Eli rauha maassa.

Presidentti nautti ajastaan kuningasperheen kanssa

Presidentti Stubb kertoo, että kuningasperheen kanssa vietetty aika on mennyt mukavasti. Hän kehuu sekä kuninkaan, että kuningattaren kokemusta ja tietoutta.

– Olen luonteeltani aika puhelias, joten kiusalliset hiljaisuudet täytetään aika nopeasti. Oikein mukavasti on keskustelut sujuneet. Se vaihtelee kokemuksista esimerkkeihin. Huumoriin ja perheasioihin. Se on hyvin vilpitöntä. 

Lopuksi Stubb toteaa, että ehkä matkan mukavin hetki oli lounas kuningasperheen kanssa. Hän kertoo keskustelujen olleen hyvin avoimia, sekä lämpimiä ja sisältäneen paljon naurua.

Tiedotustilaisuuden loputtua presidenttipari lähti nauttimaan musiikkiesityksestä yhdessä kuninkaallisten kanssa.

Presidentti Stubbin mukaan vaikuttaminen kansainväliseen kehitykseen vaatii nykymaailmassa yhteistyötä myös sellaisten maiden kanssa, jotka eivät jaa samoja arvoja meidän kanssamme. Hänen mukaansa joskus pitää siksi tehdä myös epämiellyttäviä valintoja.

Stubb avasi näkemyksiään maailman tilasta ja sen kehityksestä puheessaan Göteborgin yliopistossa keskiviikkona, Ruotsin valtiovierailunsa toisena päivänä.

– Politiikka ei ole koskaan mustavalkoista, Stubb sanoi puheensa jälkeen kyselyosuudessa.

Stubb aloitti puheensa maailmanjärjestyksen viimeaikaisesta voimakkaasta muutoksesta sitaatilla bolshevikkijohtajalta Vladimir Leniniltä, jonka mukaan on vuosikymmeniä, jolloin ei tunnu tapahtuvan mitään ja sitten viikkoja, jolloin tapahtuu vuosikymmenien edestä.

Opiskelijat kysyivät Stubbilla puheen jälkeen muun muassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työnajosta presidentin ja hallituksen välillä. Stubbin mukaan hän ei näe työnjakoon muutostarpeita niin kauan, kun presidentti saa tarpeeksi tietoa hallituksen päävastuulla olevasta EU:sta ja hallitus puolestaan presidentin päävastuulla olevasta Natosta.

Stubb korosti ulko- ja turvallisuuspolitiikan olleen Suomelle aina olemassaoloa koskeva kysymys, josta on haluttu löytää yksimielisyys.

Tilaisuus yliopistolla päättyi suomalaisittain jousikvartetin esittämään Jean Sibeliuksen Andante Festivoon.

Presidentti Stubb piti puheen Göteborgin yliopistolla 15:59

Katso presidentti Stubbin Göteborgin yliopistolla pitämä puhe.

Runsaasti ohjelmaa

Iltapäivällä ohjelmassa on Länsi-Götanmaan läänin maaherra Sten Tolgforsin isännöimä työlounas. Tämän jälkeen presidenttipari ja kuningaspari tutustuvat Göteborgin satamaan sekä Ruotsin rannikkojoukkojen toimintaan Älvsborgin varuskunnassa.

Valtiovierailu päättyy presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Göteborgin taidemuseossa ja jäähyväisseremonioihin.

Kyseessä on presidentti Stubbin ensimmäinen valtiovierailu. Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun Ruotsiin viimeksi vuonna 2022.

Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa edellisen kerran vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Uuden presidentin ensimmäinen valtiovierailu

Kyseessä on presidentti Stubbin ensimmäinen valtiovierailu. Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun Ruotsiin viimeksi vuonna 2022.

Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa edellisen kerran vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

Lue myös:

    Uusimmat