EU haluaa Niinistön apua Euroopan turvallisuuden vahvistamiseen: "Meillä on paljon opittavaa Suomelta"

Sauli Niinistö ja Ursula von der Leyen pitivät yllättäen tiedotustilaisuuden 6:02
Sauli Niinistö ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitivät tiedotustilaisuuden Brysselissä keskiviikkona.

EU on pyytänyt Suomen entistä presidenttiä Sauli Niinistöä kirjoittamaan raportin Euroopan siviilivalmiuden ja puolustuksen vahvistamisesta. 

Asiasta kerrottiin EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Sauli Niinistön yhteisessä tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Niinistö kirjoittaa raportin yhteistyössä EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin toimiston kanssa.

– Sauli, muutama kuukausi sitten sanoit, että Euroopan on herättävä, ja olin täysin sydämin kanssasi samaa mieltä, von der Leyen sanoi Niinistölle keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Von der Leyenin mukaan tiedossa on, etteivät Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteet pääty Ukrainaan. Hänen mukaansa suomalaiset ovat oppineet elämään ennalta arvaamattoman ja aggressiivinen naapurimaan vieressä.

– Tämä on syvästi muovannut yhteiskuntaanne. Suomi on aina pitänyt puolustuskykynsä hyvänä, mutta Suomessa puolustusvalmius ei ole ainoastaan armeijan asia, vaan se on kaikkien asia.

– Maallanne on kokonaisvaltainen väestönsuojelustrategia, jotta suomalaiset voivat valmistautua kaikkiin hätätilanteisiin, mukaan lukien sotilaallisiin uhkiin, hybridiuhkiin ja luonnonkatastrofeihin.

Von der Leyenin mukaan koko suomalainen yhteiskunta pystyy auttamaan kriisitilanteessa.

– Tältä todellinen valmius näyttää, ja tämän takia Suomi valtiona on niin sitkeä. Meillä on siis paljon opittavaa Suomelta, von der Leyen perusteli.

"Tärkeä raportti vaikeina aikoina"

Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa ottaneensa tehtävän vastaan.

– Olen erittäin ylpeä, että minua on pyydetty tekemään tätä raporttia, Niinistö sanoi.

Asiaa kommentoi keskiviikkona myös Suomen nykyinen presidentti Alexander Stubb, jonka mukaan Niinistöllä on aiheeseen tuotavana runsaasti kokemusta.

– Tärkeä raportti näin vaikeina aikoina, Stubb kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Raportin odotetaan valmistuvan syksyllä, ja siinä on määrä käsitellä turvallisuutta laaja-alaisesti koko yhteiskunnan tasolla.

Artikkelia muokattu 20. maaliskuuta 2024 kello 13.33 ja 21.47: juttua täydennetty kauttaaltaan.

Artikkelia muokattu 19. huhtikuuta 2024 kello 16.17: Poistettu yhdysviiva puolustus-sanan edestä, sillä kyse ei ollut Euroopan siviilipuolustuksen vaan sotilaallisen puolustuksen vahvistamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat