Stubb Ruotsissa: "Olen varma siitä, että Ukrainan kohdalla löydämme yhteisen sävelen"

Valtiovierailulla Ruotsissa oleva presidentti Alexander Stubb piti kuuden maissa oman tiedotustilaisuutensa.

Stubbilta kysyttiin kommenttia myös siihen, että Venäjä kertoi sijoittaneensa ballistisilla ohjuksilla varustetun prikaatiin Karjalaan ja että kyseessä olisi vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Tilanne on hallinnassa. Tiedämme, mitä on, missä ja milloin. Meille suomalaisille tässä tilanteessa ei ole mitään syytä huoleen.

Stubb sanoi myös, että Venäjän puolelta pitää varautua hieman kovenevaan retoriikkaan tulevien kuukausien ja jopa tulevan vuoden aikana.

Tuleva Naton kokous ja Suomen ja Ruotsin mahdollinen yhteinen linja?

Tiedotustilaisuudessa MTV Uutisten toimittaja Antonia Berg tiedusteli muun muassa, onko Suomella ja Ruotsilla jokin yhteinen linja, jota ne aikovat kesällä Naton huippukokouksessa viedä eteenpäin. 

Aiemmin päivällä tiedotustilaisuudessa Stubb oli maininnut, että paras tukikohta kaikille pohjoismaille olisi Norfolk. Miten Stubb kommentoi näitä asioita?

– Varmaan yhteinen sävel löytyy, Stubb kommentoi.

Stubb ennakoi, että tulossa olisi perinteinen yhteiskokous Norjan ja Ruotsin. Hän ennakoi, että siellä päätettäneen joistain yhteiseen linjaan liittyvistä asioista. 

Stubb sanoi, että Naton huippukokouksissa asiat on yleensä päätetty etukäteen. Yksi aihekokonaisuus on puolustus ja toinen Ukraina.

– Olen varma siitä, että Ukrainan kohdalla löydämme yhteisen sävelen. Kyse on siitä, millaisia sanoja käytämme Ukrainan Nato-polulla ja siinä vaiheessa jo hyvin todennäköisesti tiedämme, kuulummeko Norfolkiin ja tuleeko Suomeen alaesikunta.

Stubbin mukaan tavoitellaan sitä, että kaikki Pohjoismaat ovat Norfolkissa ja tavoitellaan maavoimien alaesikuntaa Suomeen.

Stubb: "Tästä alkaa suhteessamme uusi luku"

Aiemmin iltapäivällä presidentti Stubb ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa Stubb ja Kristersson keskustelivat muun muassa tuesta Ukrainalle.

Lehdistötilaisuuden alussa Kristersson toivotti Stubbin tervetulleeksi Ruotsiin ensimmäiselle valtiovierailulleen.

– Olemme tunteneet pitkään ennen kuin minusta tuli pääministeri ja sinusta presidentti. Selvisi, että Suomi haluaa mennä Natoon Ruotsin kanssa, mutta myös ilman Ruotsia, jos se on tarpeen, Kristersson sanoi.

– Alexander auttoi minua lukemaan Suomea oikein ja siitä olen kiitollinen.

Kristersson kertoo, että Stubb oli ensimmäisiä, joiden kanssa hän puhui Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Alexander vakuutti minut siitä että, Suomi sanoo kyllä, Kristersson sanoi viitaten Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Näin puolestaan kommentoi Stubb:

– Olin varma heti alusta pitäen, että tästä alkaa suhteessamme uusi luku. Maamme ovat olleet aina läheisiä, mutta näimme, että olimme matkalla kohti Nato-jäsenyyttä.

– Tämä valtiovierailu on ollut henkilökohtaisella tasolla hyvin tunteikas, koska olen tullut takaisin läheisimpään naapuriimme. Olen nähnyt paljon ystäviä sekä uusia kollegoita. 

Lehdistötilaisuudessa Stubb ja Kristersson vastailivat myös toimittajien kysymyksiin, muun muassa puolustuspolitiikasta, kun sekä Suomi että Ruotsi ovat nyt Nato-jäseniä. 

Tiedusteltiin esimerkiksi, onko Suomeen tulossa Naton isompaa yksikköä. Tähän vastattiin, että siitä tehdään vasta nyt päätöksiä Naton sisällä eikä asiaan otettu enempää kantaa.

Lisäksi keskusteltiin muun muassa valmiudesta, että pitäisikö Suomella ja Ruotsilla olla jonkinlainen yhteinen huoltovarmuusvarasto. 

"Tervetuloa Ruotsiin"

Ruotsin kuningaspari ja Suomen presidenttipari astuivat aiemmin päivällä tiedotusvälineiden eteen Tukholman kuninkaanlinnassa. MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuuden ja purki sekä kuninkaan että presidentin tervehdykset alle. 

– On perinne, että Suomen vastavalittu presidentti tekee ensimmäisen vierailun Ruotsiin. Se kertoo erityisestä suhteestamme, kuningas Kaarle Kustaa sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

– Olemme naapureita  ja ystäviä. Lähempänä toisiamme kuin koskaan ennen.

Kuningas otti esiin myös Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan.

– Olemme molemmat sotilasliiton jäseniä. Olemme Ukrainasta samaa mieltä, ja Venäjän hyökkäyssota uhkaa myös meitä. 

– Tämän vierailun avulla toivon, että maidemme väliset suhteet tiivistyvät entisestään. Tervetuloa Ruotsiin, kuningas Kaarle Kustaa lopetti puheensa. 

Stubb kiitteli lämpimästä vastaanotosta

Presidentti Stubb muistuttaa tavanneensa kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle Kustaan monta kertaa, mutta nyt ensi kertaa hän on presidentin roolissa.

– Tämä on suuri kunnia vaimolleni ja minulle. Perinne on tehdä ensimmäinen valtiovierailu tänne, mutta kyse on myös kulttuurista ja yhteisistä arvoista. En ole koskaan tuntenut itseäni niin ruotsalaiseksi kuin tänään.

– Oma suhteeni Ruotsiin on hyvin läheinen. Toinen äidinkieleni on ruotsi. Kävin puolet kouluistani ruotsiksi.

Stubb kertoo Astrid Lindgrenin kuuluneen vahvasti lapsuuteen. Side Ruotsiin on tiivis myös presidentin isän kautta. Göran Stubb vietti puoli vuotta Ruotsissa sotalapsena.

Stubbit odottavat innolla myös vierailua Göteborgiin, jonka he tekevät huomenna kuningasparin kanssa.

Kuningas Kaarle Kustaa ja presidentti Stubb pitivät yhteisen puheen 10:29
Katso tästä kuningasparin ja presidenttiparin yhteinen tiedotustilaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat