Suomi valmisteli salassa mittavaa natsipropagandaa – kadonneeksi luultu lähes 80 vuotta vanha materiaali on nyt julki

1:18
Tällaisia yhtäläisyyksiä Suomen tuottamassa natsipropagandassa on Ukrainasta syntyviin tarinoihin.

78 vuotta kadonneeksi luultu materiaali päätyi tietokirjailija Jussi Lehmukselle hänen isoisänsä isän arkistoista.

Suomen jatkosodan aikana valmistelema saksalaispropanda on tullut julki lähes 80 vuoden jälkeen. Vuodesta 1943 kerätyn materiaalin oli tarkoitus tulla julki Saksassa vuonna 1944, kun Neuvostoliitto olisi lyöty. Toisin kuitenkin kävi eikä kirjoituksia koskaan julkaistu.

Tietokirjailija Jussi Lehmus keräsi kirjaksi 55 jatkosodan hyökkäysvaiheen taistelukertomusta. Äärimmäisen salaisen kokoelman tilasi armeijan tiedotusosaston päällikkö eversti Kalle Lehmus, Jussi Lehmuksen isoisän isä.

Pääesikunnan tiedustelupäällikkö Kalle Lehmus päätyi poltattamaan arkistonsa, mutta salkullinen papereita jäi jäljelle ja nämä paperit päätyivät Jussi Lehmukselle vuosi sitten. Lehmus oli yhteyksissä Puolustusvoimiin ja alkuun oli epäselvää, miksi paperit edes olivat hänellä ja olisiko hänellä oikeus julkaista niitä.

– Päädyimme kustantajan kanssa siihen, että minulla on lupa julkaista nämä. Nämä olisivat muuten sotilasarkistossa, Lehmus sanoo.

Materiaalin löytymisajankohta on mielekiintoinen myös siksi, että keväällä Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Lehmus näkee Ukrainan sodasta tuotetussa propagandassa paljon yhtäläisyyksiä suomalaisten 80 vuotta sitten kirjoittamiin teksteihin. 

– Sanat ja kuvailut ovat ihan samoja edelleen.

Katso yllä olevalta videolta, millä kaikilla tavoilla Suomen tuottama propaganda muistuttaa Ukrainan sodasta nyt kuulemiamme kertomuksia.

9:16
Viiden jälkeen -ohjelman vieraana ollut tietokirjailija Jussi Lehmus kertoo, millaista Suomen jatkosodasta tuottama natsipropaganda oli.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja