Mainos

Suomi oli jäädä traktoreitta 1950-luvulla – pelastus oli Britanniasta vyörynyt aikakauden ikoni

Ferguson on tunnetusti traktori, joka saa vanhemmat isännät muistelemaan vanhoja hyviä aikoja. Ferguson-tehdas täyttää 70 vuotta, minkä kunniaksi Fergu-väki kokoontui tänään Hyvinkäälle. MTV Uutiset kävi katsomassa, miten vanhoja harmaita juhlitaan.

Niitä on kahta väriä: harmaa ja punainen. Punainen on sievä, mutta harmaa on se, joka vie isännän sydämen. 28 hevosvoimaa riitti kaikkeen mitä isäntä saattoi keksiä.

– Harmaa Ferguson voitti 1950-luvulla kaikki taitoajo-kilpailut. Se oli pieni, siro ja vikkelä, kehuu Fergusoniaan Jouni Laine Suomen Rautatiemuseon pihalla.

Laine on tullut Hyvinkäälle juhlistamaan Ferguson-tehtaan 70-vuotista taivalta muiden saman henkisten isäntien kanssa.

Osa Hyvinkään kokoontumisajoon tulleista traktoreista on entisöity ja ne hohtavat auringossa kuin olisivat uusia. Harmaat Fergusonit ovat 1950-lukua, punaiset vähän uudempia.  

Laineen harmaa on alkuperäisessä työkunnossa, ruostepilkkuineen kaikkineen.

– Siinä saa näkyä se eletty elämä, se on minulle tärkeää, sanoo Laine.

Suomalaisilla kävi brittitraktorien kanssa hyvä tuuri. Köyhällä sodanjälkeisellä Suomella ei olisi ollut varaa länsitraktoreihin, mutta britit ostivat Suomesta paperia ja tarjosivat tilalle traktoreita.

– Itä-traktoreista Zetorit olivat hyviä, mutta olivathan ne paljon rujompia kuin Fergusonit. Ferguson oli irlantilainen insinööri ja nero.

– Hän kehitti nostosysteemin, jolla isäntä pystyi nostamaan auran ylös kynnön jälkeen. Sama systeemi on käytössä traktoreissa yhä tänäkin päivänä, kertoo Laine silminnähden ylpeänä.

Laineen mielestä harmaa Ferguson lunastaa aina paikkansa.

– Sitä olemme ihmetelleet, että miten tämä harmaa Ferguson sopii niin hyvin jokaiseen ympäristöön. Ajat sen pellolle mihin vuodenaikaan tahansa, niin aina se on kaunis. Ja haisee hyvälle, nauraa Laine.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.