Suomi maailman onnellisin maa jo toista vuotta peräkkäin – ja selvällä erolla muihin

Helsinki - yksi maailman kylmimmistä kaupungeista 1:06
Viime viikolla CNN noteerasi Helsingin matkailujutussaan, jossa se totesi suomalaisten olevan kylmistä oloista huolimatta maailman onnellisimpia.

Suomi on maailman onnellisin maa jo toista vuotta peräkkäin, käy ilmi YK:n teettämästä onnellisuusraportista, joka julkaistiin tänään.

The World Happiness Report listaa 156 maata onnellisuusjärjestyksessä. Se mittaa onnellisuutta muun muassa bruttokansantuotteen, sosiaaliturvan ja vapauden mukaan.

Raportin mukaan maailman onnellisin maa on Suomi jo toista vuotta peräkkäin. Toiseksi onnellisin maa on Tanska, kolmantena Norja ja neljäntenä Islanti. Pohjoismaista Ruotsi sijoittui huonoimmin seitsemänneksi.

10 maailman onnellisinta maata

1. Suomi

2. Tanska

3. Norja

4. Islanti

5. Alankomaat

6. Sveitsi

7. Ruotsi

8. Uusi-Seelanti

9. Kanada

10. Itävalta

10 maailman vähiten onnellisinta maata

147. Haiti

148. Botswana

149. Syyria

150. Malawi

151. Jemen

152. Ruanda

153. Tansania

154. Afganistan

155. Keski-Afrikan tasavalta

156. Etelä-Sudan

Paras mahdollinen elämä

Tutkimuksessa onnellisuutta mitattiin myös niin sanottujen tikapuukysymysten (Cantril ladder) avulla.

Tikapuukysymyksessä ihmisen tulee arvioida elämäänsä 0-10-asteikolla niin, että vastaajan huonoin mahdollinen elämä arvotetaan asteikon pohjalle ja paras mahdollinen elämä sen kärkeen. Ihmisen täytyy arvioida, missä kohtaa hän seisoo tikapuilla juuri nyt. 

Suomi muita reilusti edellä

Raportista käy ilmi, että suomalaisten onnellisuus on ollut tasaisessa kasvussa vuodesta 2014 alkaen.

Suomi on nyt selvästi edellä muita maita onnellisuudessa, vaikka onnellisuuden kokemus onkin kasvanut kakkos- ja kolmospaikkaa pitävillä Tanskalla ja Norjalla.

Raportissa todetaan, että onnellisimmat maat saivat eniten pisteitä niillä elämänlaatua kuvaavilla mittareilla, joiden tiedetään tukevan ihmisten hyvinvointia. Näitä ovat erimerkiksi toimeentulo, elinajan odote, sosiaaliturva, luottamus ja vapaus.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat