Suomi lähettää mittauslaitteita Tshernobylin laitosalueelle

Tältä näyttää nyt Tshernobylin voimalassa venäläisten lähdettyä – työntekijät estelivät sotilaita aiheuttamasta mahdollista katastrofia 5:00
Tältä Tshernobylin voimalassa näytti huhtikuussa venäläisten lähdettyä alueelta – voimalan työntekijät estelivät sotilaita aiheuttamasta mahdollista katastrofia

Tuen arvo on Säteilyturvakeskuksen mukaan yhteensä noin 360 000 euroa.

Säteilyturvakeskus lähettää yhdessä Ruotsin ja Norjan säteilyvalvontaviranomaisten kanssa Tshernobylin laitosalueelle muun muassa työntekijöiden säteilyannosten valvontaan ja ympäristön säteilyarvojen seurantaan tarkoitettuja mittauslaitteistoja.

Uudet mittalaitteet toimitetaan alueelle tämän vuoden loppuun mennessä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Tsherboylin laitosalueen säteilylaboratorio tuhoutui. Laboratoriosta lisäksi rikkoutui tai katosi säteilyn annosvalvontaan käytettyjä laitteita.

– Ilman kattavaa mittauslaitteistoa ja laboratoriotutkimuksia säteilytasojen luotettavaa seurantaa ja analysointia ei voi tehdä Tshernobylin suoja-alueella. Säteilykeskus kertoo.

Tuki sisältää yksittäisiä alfa-, beta- ja gammasäteilymittareita, hallintaohjelmistoja, -järjestelmiä ja -laitteistoja, spektrometrin sekä varavoimalähteen. Lisäksi DSA rahoittaa Tshernobylin alueelta näytteenottoon käytettävän ajoneuvon.

– Olen iloinen, että pystymme osaltamme auttamaan Tshernobylin laitosalueen säteilyvalvonnan palauttamisessa sotaa edeltävälle tasolle. Erityisen tyytyväinen olen siitä, että voimme auttaa laitosalueella toimivien ihmisten säteilyturvallisuudesta huolehtimisessa sekä alueen säteilymittaustietojen luotettavuuden varmistamisessa, sanoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.

Tuen arvo on yhteensä noin 360 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat