Suomi auttaa Ranskaa lähettämällä rauhanturvaajia Libanoniin

Suomi laajentaa osallistumistaan YK:n kriisinhallintaoperaatiossa Libanonissa.

Suomi lähettää paikalle noin 160 rauhanturvaajaa, jotka korvaavat Libanonista poistuvan ranskalaispataljoonan. Ranska siirtää sotilaansa kriisinhallintatehtäviin muualle.

Ranska pyysi Suomelta apua viime vuonna Pariisin terrori-iskun jälkeen EU:n turvatakuisiin vedoten. Suomi päätti avunantoon osallistumisesta joulukuussa.

Suomella on ennestään Libanonissa hieman yli 300 rauhanturvaajaa. Heistä noin puolet poistuu marraskuussa, kun YK:n suomalais-irlantilaisen Unifil-operaation johtovastuu siirtyy Suomelta Irlannille.

Kun uusi rauhanturvaajajoukko lähtee Libanoniin ensi keväänä, Suomen vahvuus siellä on jälleen noin 300 sotilasta. Uuden joukon on määrä olla Libanonissa vuosi ja viisi kuukautta.

Libanonissa elää enemmän pakolaisia kuin missään muussa maassa suhteessa väkimäärään. Pelkästään Syyriasta tulleita pakolaisia on rekisteröity yli miljoona, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Ranskan auttamiseksi Suomi oli jo aiemmin päättänyt vahvistaa koulutusjoukkoaan Irakin Erbilissä. Lisäksi on keskusteltu rauhanturvaajien lähettämisestä Maliin Afrikkaan. Operaatio on kuitenkin todettu Suomen kannalta kalliimmaksi ja hankalammaksi toteuttaa.

Ulkoministeriöstä kerrotaan, että Malin tilannetta tarkastellaan edelleen, mutta akuuttia suunnitelmaa lisäjoukkojen lähettämisestä ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat