Mittava oikeudenkäynti Pariisin verisistä terrori-iskuista alkaa viimein – teatterista pelastunut Jerome: "En usko, että epäillyt tulevat puhumaan"

Pariisin terrori-iskujen oikeudenkäynti alkaa tänään 2:10
Pariisin terrori-iskujen oikeudenkäynti alkaa tänään

Oikeudenkäynti Pariisin vuoden 2015 tuhoisista terrori-iskuista alkaa keskiviikkona. Terrorijärjestö Isisin tekemissä iskuissa kuoli kaikkiaan 130 ihmistä. Suomalaistutkija arvioi, että oikeuskäsittely voi paljastaa uutta Isisin metodeista ja verkostoista.

Rauhallinen perjantai-ilta 13. marraskuuta vuonna 2015 muuttui painajaiseksi Pariisissa. Terroristijärjestö Isisin itsemurhapommittajat ja rynnäkkökiväärein aseistautuneet hyökkääjät surmasivat eri puolilla kaupunkia kaikkiaan 130 ihmistä ja loukkaantuneita oli satoja.

Verisin isku tehtiin Bataclan -teatteriin, jossa menehtyi 90 ihmistä. Yksi hengissä selvinneistä on Jerome Bartelemy, joka alkoi kärsiä rajuista ahdistusoireista vuosi iskujen jälkeen. Hän kertoi tämän hetken voinnistaan uutistoimisto Reutersille.

– Pian tapahtuneen jälkeen voin erittäin hyvin ja olin iloinen henkiinjäämisestä. Myöhemmin aloin kärsiä traumaperäisestä stressihäiriöstä. Olin jatkuvasti hyvin levoton ja masennuin. Ahdistus saattoi ilmetä hyvin arkisissa tilanteissa kuten kesken tyttäreni syntymäpäivien suunnittelun, kertoo Bartelemy.

– Tällä hetkellä voin hyvin ja kuuden vuoden takaiset tapahtumat ovat pikkuhiljaa jäämässä taakse. Oikeudenkäynti tavallaan palauttaa kaiken mieleen.

Syytetyistä suurin osa paikalla

Bartelemy ei aio saapua todistamaan keskiviikkona alkavaa oikeudenkäyntiin. Hän sanoo korvauksiin liittyvän oikeusprosessin menneen hyvin eikä halua käydä tapahtumia uudelleen läpi.

– Minua kiinnostavat oikeudenkäynnissä eniten muiden Bataclanista selvinneiden todistajalausunnot. Sekä terasseilla ja Stade de France -stadionilla olleiden ihmisten kokemukset. Se mitä he ovat käyneet läpi kuuden vuoden aikana. En usko, että epäillyt tulevat puhumaan.

Syytteet luetaan kahdellekymmenelle miehelle, joista 14 on paikalla. Yksi heistä on iskujen keskeisenä suunnittelijana pidetty Salah Abdeslam, joka otettiin kiinni Brysselissä muutama kuukausi verilöylyn jälkeen. Epäiltyjä syytetään iskujen suunnittelusta ja avustamisesta hyökkääjien kuljetuksissa.

Brittilehti Guardianin mukaan kuudesta poissaolevasta lähes kaikkien epäillään kuolleen taisteluissa Irakissa ja Syyriassa. Yksi on vankilassa Turkissa.

Ranskan suurin oikeudenkäynti

Oikeudenkäyntiä on luonnehdittu Ranskan historian mittavimmaksi, ja sitä varten on rakennettu oma erityinen oikeussali. Käsittelylle on varattu yhdeksän kuukautta.

Uhrien lisäksi todistajien joukossa on muun muassa Ranskan silloinen presidentti Francois Hollande. Hän oli seuraamassa Ranskan ja Saksan välistä jalkapallo-ottelua, kun itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä stadionin ulkopuolella.

Sama terroristisolu totetti myöhemmin Brysselissä iskut, joissa kuoli 32 ihmistä. Terrorismin tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta sanoo, että oikeuskäsittely voi paljastaa uutta Isisin metodeista ja verkostoista.

– Odotan mielenkiinnolla mitä oikeudenkäynnin myötä julkisuuteen tulee tietoa iskun taustoista. Se voi merkittävästikin täydentää meidän kuvaa siitä, mikä Isisin osuus on ollut länsimaissa silloin 2015-17 sattuneissa iskuissa. Tiedetään että se on vaihdellut mitättömästä merkittävään osallistumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat