Suomessa tapahtuu yli tuhat sähköpaloa vuodessa, joissa moni kokee karmean lopun: "Otetaan torkut, joista ei herätä"

Sähköpalot lisääntyvät Suomessa, arvioi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle MTV:n haastattelussa.

Kerroimme eilen vaarallisesta kuvaputkitelevisiosta, joka on aiheuttanut satoja tulipaloja 1990-luvun lopulla. Kyseinen televisio löytyy yhä monien kotoa ja kesämökeiltä.

Tukesin mukaan Suomessa syttyy vuosittain yli 1000 rakennuspaloa, joiden aiheuttajana on sähkö. Sähkön aiheuttamat tulipalot ovat Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhlen mukaan vaatineet myös kuolonuhreja. 

–  Noin 20 ihmistä kuoli viime vuonna sähköpaloissa. Sähköpalot ovat olleet nyt lisääntymään päin aika hurjasti, Westerstråhlen toteaa.

– Paljon on sellaisia tapauksia, joissa ruokaa keitetään hellalla ja samalla päätetään ottaa pienet torkut, joista ei sitten herätäkään, koska syttyy tulipalo. Usein alkoholi on näissä mukana, mutta ei aina.

Sähkölaitteen ongelman kanssa ei pidä vitkutella

Pelastuspäällikön mukaan sähköpaloja voi ennaltaehkäistä yksinkertaisesti: välttämällä viottuneiden sähkölaitteiden käyttöä.

Löytyykö sinultakin vielä tällainen televisio kotoa tai kesämökiltä? Voi roihahtaa liekkeihin sekunneissa, savu erittäin myrkyllistä

–  Mikäli sähkötoimisessa laitteessa tai kodinkoneessa on jokin häiriö tai vikaantumisen merkkejä, ei sen käyttöä tule jatkaa lainkaan. Ei muuta kuin sähkölaite roskikseen tai huoltoon. Monet ajattelevat, että jospa se olisi kunnossa esimerkiksi huomenna tai ensi viikolla.

Pelastuspäällikkö myös huomauttaa, että sähkölaitteet eivät ole enää niin pitkäikäisiä kuin aiemmin.

– Nykyiset kodinkoneet eivät kestä enää 20 vuotta, kuten ennen. Nykyaikaisten kodinkoneiden tekninen käyttöikä on noin 10 vuotta. Jos kotona on vanhempia laitteita, kannattaa miettiä, ostaisiko itselle uuden joululahjaksi.

Nykyisin Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella työskentelevä Westerstråhlen oli vuonna 1998 Turvatekniikan keskuksen (nykyisen Tukesin) sähköpalo -projektin johtava tutkija. Hän oli tuolloin mukana tutkimassa yli 200 sähkön aiheuttamaa tulipaloa.

***

Lue myös:

    Uusimmat