Suomessa juodaan maailman parasta kahvia

Suomalaiset ovat maailman innokkaimpia kahvinjuojia. Lähes kaikki suomalaisten juoma kotimainen kahvi valmistetaan arabica-kahvipavuista. "Suomeen tuodaan Brasilian korkealaatuisimmat kahvipavut", kertoo brasilialainen Sales Manager, Trader John Wolthers COMEXIM LTDA kahvinvientiyrityksestä. Korkealaatuisen kahvin ostaminen vaikuttaa positiivisesti myös kahvinviljelijöiden elinkeinoon alkuperämaissa. "Viljelijät hyötyvät suoraan, sillä korkealaatuisista pavuista maksetaan aina korkeampi hinta", Wolthers jatkaa. Perinteiset suomalaiset kahvit ovat vaaleapaahtoisia kahvisekoituksia. Sekoitus voi koostua jopa 8-15 erilaisesta kahvilaadusta.

Kahvin kulutus on edelleen tasaista, noin 50 000 tonnia vuodessa. Keskimäärin suomalaiset juovat noin viisi kuppia kahvia päivässä. Perinteisten kahvien osuus kulutuksesta on noin 98 %. Suosiotaan kasvattavat edelleen erikoiskahvit ja take away -vaihtoehdot. Myös valmiit kahvijuomat ovat saaneet hyvän vastaanoton, esimerkiksi Frezza Mocha kerrotaan Pauligilta.

Kahvia tuotetaan noin 60 maassa

Kahvi on öljyn jälkeen toiseksi vaihdetuin kauppatavara maailmanmarkkinoilla. Kahvi kasvaa eri puolilla maapalloa noin 60 eri maassa. Kolme suurinta tuottajamaata ovat Brasilia, Vietnam ja Kolumbia. Ne tuottavat yli 60 prosenttia kaikesta kahvista. Kahvin suurimpana tuottajamaana Brasilia vastaa noin kolmanneksesta koko maailman raakakahvituotannosta. Brasilia on myös toiseksi suurin kahvin kuluttajamaa heti USA:n jälkeen.

Laatua pavusta kuppiin, arabican ja robustan erot

Kahvipapu on luonnontuote, jonka laatuun vaikuttavat useat eri tekijät. Kahvilaji, kasvuolot, kuljetus, varastointi sekä kahvin prosessoinnin monet eri vaiheet kuten sekoitukset, paahto, jauhatus, pakkaus sekä aistinvarainen arviointi. Nämä muodostavat kokonaisuuden, jonka hyvä hallitseminen takaa tasaisen ja korkean laadun.

Kahvilajeja on olemassa kymmeniä, mutta kaupallisista kahvilajeista tärkeimmät ovat Coffea arabica ja Coffea canephora eli arabica ja robusta. Maailman tuotannosta noin 75 % on arabicaa ja 25 % robustaa.

Perinteisiin suomalaisten arvostamiin kahveihin käytetään korkealaatuisia arabica-kahveja. Vaalea paahto sopii pehmeään suomalaiseen veteen ja tuo arabica-kahvin makuvivahteet hienosti esiin. Hinnaltaan edullista, voimakkaan ja kitkerän makuista robustaa käytetään Suomessa lähinnä joihinkin tummapaahtoisiin erikoiskahveihin, joille se antaa tietyn makusäväyksen. Muualla Euroopassa ja maailmassa sitä käytetään myös muiden kahvisekoitusten osana - sekä vaalea- että tummapaahtoisissa tuotteissa. Arabicaa viljellään Latinalaisessa Amerikassa, Itä-Afrikassa ja Aasiassa. Robustaa viljellään muun muassa Afrikan keski- ja länsiosissa, Vietnamissa sekä Brasiliassa.

(Mtv3)

Lue myös:

    Uusimmat