Mainos

Suomen nuorin yrittäjä Arvi, 11, ei välitä ilkkujista: ”Täyttä trollausta”

Suomen todennäköisesti nuorin yrittäjä, Arvi Martikainen, pääsi esiintymään Suomen hallituksen strategiaistunnossa maanantaina. Tempaus toi nuorelle miehelle paljon positiivista huomiota, mutta myös ilkeitä kommentteja. Korubisnekseen lähtenyt nuori mies ei kuitenkaan päästä ilkkujia ihon alle.

Arvi Martikainen, eli KoruMies Arvi, ei ole kuin kuka tahansa 11-vuotias. Hevosurheilua rakastava nuori mies päätti ryhtyä yrittäjäksi viime syksynä, kun hänen täytyi keksiä keino tienata rahat uuteen kilpahevoseen.

– Omalla hevosellani, Nasulla, on jaloissa nivelrikko. Nasu ei kestä enää kovin korkeita esteitä, eli se ei pysty hyppäämään yli 80 senttiä. Sitä varten tarvitsen uuden kilpahevosen, joka maksaa tosi paljon. Koska minun ikäisilleni ei ole palkkatyötä, minun oli pakko perustaa firma.

Liikeidea syntyi, kun Arvin äiti toi Pariisista tuliaisina korujen askarteluun vaadittavia tarvikkeita.

– Halusin itsekin kokeilla korujen tekoa ja vääntelin kolme tai neljä korua. Pidin siitä tosi paljon. Otin äidiltä pääomalainan, 150 euroa, jolla ostin lisää korunosia. Viikon päästä tuli ensimmäiset korutilaukset.

Suomen nuorin yrittäjä

Sittemmin Arvi on ehtinyt hankkia y-tunnuksen. Toiminimeään hän ei ole saanut rekisteröityä, sillä Patentti- ja rekisterihallitus ei pystynyt hyväksymään alle 12-vuotiaan hakemusta. 

– Se oli aika ärsyttävää. En kuitenkaan luovuttanut ja pistin äidin soittamaan asiasta verotädille, joka huomasi, että voin saada y-tunnuksen ilman PRH:n rekisteröintiä.

Arvin äidin mukaan Arvi on todennäköisesti Suomen nuorin yrittäjä.

– Kysyin asiaa Suomen yrittäjät ry:ltä, ja heidän mukaansa Arvi on heidän nuorin jäsenensä. Tästä voisi päätellä, että hän on koko Suomen nuorin yrittäjä, Taija Martikainen kertoo.

Ahkerasti myyjäisissä ja erilaisissa tapahtumissa kiertelevä sanavalmis nuori mies on tehnyt vaikutuksen moniin – korumiehen Facebook-sivuilla on tällä hetkellä yli 10 000 tykkääjää.

Puhui hallituksen strategiaistunnossa

Reipas nuori yrittäjä painui myös sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) erityisavustajan, Tiina Ullvén-Putkosen mieleen, kun hän tapasi Arvin myyjäistapahtumassa.

Arvi kertoo saaneensa pian kohtaamisen jälkeen kutsun tapaamaan Mäntylää. Parin viikon päästä Arvia pyydettiin vierailulle pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan. 

Siellä hän osallistui Suomen hallituksen strategiaistuntoon, jonka yhteydessä hän piti ministereille 15 minuutin mittaisen luennon.

Arvin tarkoituksena oli herätellä poliitikkoja ja saada heidät kiinnittämään huomiota nuoria koskettaviin asioihin.

– Nuoret syrjäytyvät, he eivät saa töitä tai osaa etsiä niitä, vanhemmilla ei ole varaa harrastuksiin, Arvi luettelee esitelmänsä pääkohtia.

Lisäksi, Arvi esitti pienyrittäjänä mielipiteensä siitä, että ALVin alarajaa tulisi nostaa 10 000 eurosta ainakin 25 000–30 000 euroon. Pöydälle nousivat tietenkin myös hevosurheiluun myönnettävät määrärahat. 

Arvi kertoo saaneensa hyvän vastaanoton ja paljon kannustavaa palautetta ministereiltä. 

– Muutama viisi naurukohtaustakin tuli siinä.

Virallisen ohjelman jälkeen tarjoillut Kesärannan kuuluisat letut olivat Arvin mukaan "jäätävän hyviä".

"Koruista tykkäävät miehet ovat äijiä isolla ä:llä"

Strategiapalaverin jälkeen Arvi on ollut näkyvästi esillä otsikoissa. Nuori mies kertoo saaneensa suuren määrän uusia korutilauksia ja paljon mukavia kommentteja tuntemattomilta ihmisiltä.

Kaikki eivät ole nuoresta yrittäjästä kuitenkaan vakuuttuneet.

– Yhdet naiset eivät tienneet, että pystyn näkemään jaettujen Facebook-julkaisujen viestejä. Heidän kirjoituksensa olivat ihan täyttä trollausta, että korumies Arvi on täysi homo, tai jotain sellaista. En ymmärrä, miksi ihmiset kutsuvat poikia homoiksi haukkumatarkoituksessa, sillä homot ovat ihan tavallisia poikia, jotka vain tykkäävät toisista pojista. Minä kyllä tykkään tytöistä enemmän, Arvi linjaa.

– Kaikissa muissa maissa paitsi Suomessa kilparatsastavat tai koruista tykkäävät miehet ovat äijiä isolla ä:llä. Muidenkin miesten pitäisi tajuta, että talleilla on nättejä tyttöjä, eikä vain hikisiä miehiä. Minä ainakin ajattelin, että se on isompana etu, kun rupean tyttöjä enemmän katselemaan. Nyt on kyllä hevoset vielä kivempia kuin tytöt, hän toteaa.

Brändikäppi pysyy päässä jatkossakin

Toiset solvasivat Arvia Facebook-kirjoituksissaan, sillä Arvi oli pitänyt tavaramerkkiään, eli niiteillä koristeltua lippalakkia päässään ministereitä tavatessaan.

Arvi ei aio päästää ilkkujia ihon alle, vaan kertoo pitävänsä lippalakkiaan myös jatkossa, sillä se on "liikeasioissa ja koruhommissa aina mukana". 

Lippalakin pitämiseen liittyvät kommentit ovat Arvin mukaan hölmöjä myös siksi, että hän sai luvan "brändikäpin" pitämiseen itse pääministeri Juha Sipilältä

– Kuulin, että joku aikuinen kansanedustajakin piti hattua ihan siellä Linnan juhlissa.

– Tästä lähtien mun brändikäppi pysyy päässä vielä tiukemmin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja