Suomen koronastrategiassa on kolme tasoa, tätä ne tarkoittavat – synkimmässä tilanteessa liikkumisrajoituksia

1:18
Miksi koronavirus muuntuu nopeasti? Virologian professori Kalle Saksela vastaa

Hallitus pyrkii torjumaan koronaepidemiaa hybridistrategialla, jossa on kolme tasoa. Näin tasot eroavat toisistaan.

Taso 1

Tämänhetkisellä tasolla kaikille epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan leviämisvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoa täysimääräisesti.

Taso 2

Tasolle 2 voidaan siirtyä epidemian nopean kiihtymisen tai virusmuunnoksen leviämisen uhan perusteella. Tasolle 2 siirtyminen edellyttää valtioneuvoston puoltoa.

Leviämisvaiheen suosituksia ja toimia suositellaan koko maahan tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaisesti tietyille alueille. Maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus voimaan laajasti.

Lisätoimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön koko maassa tai alueellisesti. Lisätoimet voivat perustua esimerkiksi tartuntatautilain muutokseen, jonka mukaan elinkeino- ja harrastustoimintaan voidaan asettaa alueellisia rajoituksia.

Taso 3

Tasolle 3 voidaan siirtyä, kun muut toimet eivät enää riitä ja terveydenhuollon kantokyky uhkaa ylittyä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kyseessä on äärimmäinen toimenpide.

Välttämättömät liikkumisrajoitukset mahdollisia, jos kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on jo otettu käyttöön. Liikkumisrajoitusten asettaminen vaatii poikkeusolot, joiden olemassaolon toteaa valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa. Poikkeusolot todetaan, jotta valmiuslakia tai erillislakia voidaan alkaa soveltaa.

Uutista korjattu kello 18.33: Muokattu viimeistä lausetta, täsmennetty, että poikkeusolot toteaa valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa ja poikkeusolot mahdollistavat valmiuslain soveltamisen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja