Hallitus päättämässä vakavammalle koronatasolle kaksi siirtymisestä

3:52
Katso videolta, mitä siirtyminen tasolle kaksi tarkoittaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen neuvottelussa tänä iltana päätetään koronastrategian tasolle 2 siirtymisestä. Nyt Suomi on tasolla 1 ja taso 3 tarkoittaa poikkeusoloja.

Hallituspuolueiden puheenjohtajaviisikko ja asiantuntijat kokoontuivat vielä eilen pohjustamaan huomisia koko hallituksen neuvotteluja Säätytalossa. Osa ministereistä ei ole vielä saanut virallista esitystä kakkostasolle siirtymisestä. Siihen tarvitaan ensin myös THL:n kannanotto. 

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi viikonloppuna MTV Uutisten haastattelussa, että tasolle 2 siirtyminen tarkoittaa käytännössä muun muassa sitä, että kyseisellä alueella on suljettava tartuntatautilaissa määriteltyjä tiloja, esimerkiksi sisäharrastuspaikkoja ja kauppakeskusten yleisiä tiloja. Tämä ei olisi suositus vaan velvoite.

Tasolle 2 siirtyminen vaatii terveysviranomaisten suosituksen ja hallituksen päätöksen. Hallituksen koronastrategian mukaisesti koko maa siirtyisi tasolle 2 ja tiukkojen rajoitusten piiriin tiettyjen kriteerien täyttyessä, vaikka jollakin alueella tilanne olisi hyvä.

Hallituslähde kertoo MTV Uutisille, että alueet voivat siirtyä tasolle 2 myös eri aikataululla siten, että hyvän tilanteen alueella tiukat rajoitukset eivät astuisi välttämättä heti voimaan.

Erityisesti Uudenmaan tilanne on  huono. Lähteen mukaan tilanne Suomessa on siinä määrin huolestuttava, että tasolla 2 ei välttämättä olla kovin kauaa ennen kuin poikkeusolot on julistettava ja valmiuslakeja otettava käyttöön eli siirryttäisiin tasolle 3.

Hallituslähteen mukaan Lapin koronatilanne on huolestuttavampi kuin tilastot osoittavat, sillä hiihtolomalaisten tartunnat kirjataan ensisijaisesti heidän kotikuntaansa.

Toisen MTV Uutisten tavoittaman hallituslähteen mukaan nimenomaan pääkaupunkiseudun huonon koronatilanteen vuoksi hallitus joutuu tekemään uusia ravintolarajoituksia ja lisäksi tartuntatautilain mahdollistamat toimet pitää ottaa käyttöön.

Muun Suomen uusista toimista hallitus joutuu vielä neuvottelemaan tänään ja huomenna.

– Pääkaupunkiseudun kanssa ollaan myöhässä. Ravintolarajoituksiin on taas mentävä oikeudenmukaisuussyistä. Ravintoloihin verrattuna esimerkiksi kultuurialaa on kohdeltu epäreilummin. 

MTV Uutisten haastattelema lähde arvioi, että hallitus joutuu myös arvioimaan, tarvitaanko jopa valmiuslakia vai riittävätkö tartuntatautilain mahdollistamat toimet. 

Lisäksi hallitus joutuu keskustelemaan myös toisen asteen paluusta lähiopetukseen. Osan hallituksen mielestä pääkaupunkiseudulla oli perusteet nuorten paluuseen kouluun. Toisaalta pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli sunnuntaina kovasanaisesti Ylen pääministerin haastatttelutunnilla pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmän ratkaisua ja piti sitä vastuuttomana. 

Ravintolarajoitukset lähellä ratkaisua

Hallituksen odotetaan tämäniltaisissa neuvotteluissa päättävän ravintoloiden kireämmistä rajoituksista. Käytännössä kyse olisi muun muassa aukiolo- ja anniskeluaikojen sekä asiakasmäärien rajoittamisesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan ratkaisu on lähellä ja rajoitussuunitelmista keskusteltiin eilen ravintola-alan edustajien kanssa.

Hallitus kokoontuu neuvotteluihin Säätytaloon kello 17.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja