Suomen hiihtovalmentaja Matti Haavisto avaa MM-joukkueen valintaprosessia: "He olivat siinä mies miestä vastaan"

10:00
Videolla Tulosruudun raportti Lahden kilpailujen sunnuntaipäivästä.

Hiihtolajien MM-kilpailuihin Seefeldiin matkaavaa Suomen joukkuetta täydennettiin maanantaina. Hiihdon päävalmentaja Matti Haavisto avasi MTV Urheilulle valintaprosessia.

Urheilijoilta odotettiin lisänäyttöjä Salpausselän kilpailuissa. Hiihdon puolella joukkueeseen nimettiin viisi urheilijaa, joista yksi kotiin jääväksi varamieheksi.

– Pääosa joukkueesta valittiin Imatran SM-hiihdoissa ja valintaan vaikutti pääasiassa alkukauden menestys maailmancupissa. Muutama nimi jäi siinä vaiheessa vielä auki, sillä halusimme vielä katsoa maailmancupin Lahden sprinttiviikonlopun, lähinnä miesten ja naisten sprinttien vuoksi, Haavisto kertoo.

– Miehissä tilanne oli tiukempi, siinä oli kaksi tasavahvaa urheilijaa, Anssi Pentsinen ja Martti Jylhä. Martti voitti Imatran SM-sprintin, jota Anssi ei hiihtänyt. Lahden maailmancupin kilpailussa he olivat samassa erässä mies miestä vastaan. Se kääntyi sitten Anssin eduksi ja hänet valittiin käytännössä neljänneksi sprinttimieheksi joukkueeseen. Lauri Vuorinen valittiin alkukauden näyttöjen ja Lahden sprintin perusteella, Haavisto avaa.

Haavisto kertoo, että päätös Jylhän jättämisestä joukkueesta ei ollut helppo.

– Ymmärrän sen, että Martti oli vahvasti tulossa mukaan joukkueeseen ja tavoitteet oli siellä. Meillä on kuitenkin neljä paikkaa sprintissä, ja sinne ei mitenkään saa viidettä miestä mukaan. Hän on mukana varamiehenä ja luvannut olla siinä kunnossa, että jos kutsu käy niin hän on valmis, Haavisto sanoo.

Vaikeaa kautta läpikäyvä Anne Kyllönen on parantanut otteitaan kauden edessä, ja hänet nimettiin mukaan joukkueeseen. 

– Annella on ollut nousujohteinen kausi. Hänellä oli syyskuussa iso selkäleikkaus, josta hän on kuntoutunut hämmästyttävän nopeasti. Alun perin kuitenkin ajateltiin, että pystyykö hän kilpailemaan vuoden 2018 puolella. Kyllönen oli kuitenkin jo Rukalla mukana. Haimme ensimmäiseen matkaamme, sprinttiin, urheilijaa. Katri Lylynperä ja Anne nimettiin sinne lähinnä tämän avausmatkan näkökulmasta, Haavisto toteaa.

Suuren keskustelun aiheena on ollut naisten parisprintin kokoonpano. Haavisto sanoo, että päätöksiä urheilijoiden matkojen suhteen tulee lähipäivinä.

– Pitkälti riippuu siitä, että haluaako Krista (Pärmäkoski) hiihtää parisprintin. Se rakentuu sitten sen mukaan. Skiathlon tulee myös vaikuttamaan siihen. Ratkaisuja tehdään tässä muutaman päivän sisällä. Meillä on tavoitteena, että tässä 3-4 päivän päästä kaikilla Seefeldiin lähtevillä hiihtäjillä on tiedossaan oma avausmatkansa, Haavisto kertoo.

Italian Cognessa on luvassa maailmancupin viimeiset kilpailut ennen Seefeldin MM-kisoja. Suomalaisista on mukana neljä naista ja yksi mies. Iivo Niskanen on ainoa miesten suomalaisedustaja Cognessa.

– Kilpailu palvelee Iivon valmistautumista Seefeldin MM-kisoihin. Hän haluaa tehdä paraatimatkallaan perinteisellä 15 kilometrillä vielä yhden kilpailun ennen Seefeldiä, Haavisto sanoo.

Seefeldin MM-kilpailut käydään 22. helmikuuta - 3. maaliskuuta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja