Madonluvut julki: Suomen asuntokaupassa tapahtui lokakuussa rajuin pudotus kymmeneen vuoteen

Suomen Hypoteekkiyhdistys povaa Tampereella loistavaa tulevaisuutta – pääekonomisti Juhana Brotherus perustelee 3:50
Tampere haastaa Helsinkiä asuntomarkkinoilla. Suomen Hypoteekkiyhdistys povaa Tampereelle loistavaa tulevaisuutta. Katso haastattelu yltä.

Suomessa myytiin lokakuussa yhteensä 4 652 asuntoa. Kyseessä on pienin lokakuun kauppamäärä kymmeneen vuoteen. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton asuntomarkkinakatsaus kertoo, että pääkaupunkiseudun asuntokaupassa nähtiin lokakuussa raju lasku.

Erityisen lujaa kauppojen määrä on pudonnut kehyskunnissa, jossa lokakuun kauppoja oli 43,7 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Pääkaupunkiseudun pudotus oli 38,9 prosenttia ja muun Suomen keskimäärin 27,8 prosenttia. Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton julkaisemaan lokakuun asuntomarkkinakatsaukseen.

– Talouden epävarmuustekijät, kuten inflaatio ja korkojen nostot näkyvät nyt lokakuun luvuissa. Samoin yleiset epävarmuustekijät johtuen Ukrainan sodan vaikutuksista talouteen laajemmin, toteaa hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tiedotteessa.

Suurin pudotus vanhojen ja uusien asuntojen myynnissä oli Espoossa, jossa kauppojen määrä putosi lokakuussa 48,1 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helsingissä miinusta kertyi 46,1 prosenttia ja Vantaalla 38,6 prosenttia.

Erityisen suurta pudotus oli uusien asuntojen kaupassa. Helsingissä uusien asuntojen kauppamäärät olivat 73,2 prosenttia viime vuoden lokakuuta alhaisemmat. Espoossa vastaava pudotus oli 81 prosenttia ja Vantaalla peräti 83,6 prosenttia.

Eniten asuntojen hinnat putosivat Turussa

Kauppamäärien romahtamisesta huolimatta asuntojen myyntiajat pysyivät lokakuussa melko samoina kuin syyskuussa. Omakotitaloissa myyntiajat ovat jopa lyhentyneet alkuvuodesta.

Kauppahinnat sen sijaan laskivat selvästi, mutta kauppamääriin verrattavissa olevaa romahdusta ei hinnoissa näkynyt.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinta laski lokakuussa 9,2 prosenttia vuoden takaiseen lokakuuhun verrattuna. Edelliseen kuukauteen eli syyskuuhun verrattuna pudotusta oli 6,3 prosenttia.

Oulussa vastaavat luvut olivat -1,0 prosenttia ja -5,2 prosenttia. Kovassa nosteessa olevalla Tampereellakin asuntojen hinnat laskivat lokakuussa 3,7 prosenttia vuoden takaisesta ja 4,4 prosenttia syyskuusta.

Isoista kaupungeista kaikkein eniten asuntojen hinnat putosivat kuitenkin Turussa, jossa lokakuun keskineliöhinnat olivat peräti 12,8 prosenttia syyskuuta alhaisemmat.

Uusien asuntojen kauppamäärä laski lokakuussa peräti 59,1 prosenttia vuoden takaisesta. Poikkeuksena oli Oulu, jossa myytiin 59 uutta asuntoa, mikä on 43,9 prosenttia enemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Toisaalta koko alkuvuoden osalta Oulun kauppamäärät jäävät yli viidenneksen (-21,2%) alle viiden vuoden keskiarvon.

Lue myös:

    Uusimmat