Asuntokauppa hyytyi – uudehkoista omakotitaloista jopa pulaa markkinoilla

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) mukaan sekä uusien että vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat heinäkuussa verrattuna kevään ja alkukesän lukuihin.

Vuoden 2021 heinäkuuhun verrattuna pudotus oli 21 prosenttia.

Uusia asuntoja myytiin heinäkuussa 363 kappaletta ja vanhoja 4 689 kappaletta.

Vanhojen asuntojen myynti laski vuodentakaiseen verrattuna 17,4 prosenttia.

Uudistuotannon myyntimäärät laskivat jopa 51,6 prosenttia kerrostalojen, 40,7 prosenttia rivitalojen ja 38,9 prosenttia omakotitalojen osalta.

Vaikka heinäkuun myyntimäärät laskivat heinäkuussa merkittävästi viime vuodesta, asuntokauppoja taottiin vuoden 2022 tammi–heinäkuussa toiseksi eniten seitsemän vuoden aikavälillä mitattuna.

– Asuntokauppa on jatkanut rauhoittumistaan korona-ajan korkeista kauppamääristä. Kauppaa tehdään edelleen kuitenkin hyvällä sykkeellä, kommentoi KVKL:n hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:32
Kuumentaako kesä asuntomarkkinoita?

Sopivaa myytävää on kysyntää vähemmän

Omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat lyhenivät selvästi koko Suomen laajuisesti tarkasteltuna.

Saleniuksen mukaan uudehkoista omakotitaloista on jopa pulaa markkinoilla.

Useat kiinteistönvälittäjät ovat raportoineet talo- ja asuntopulasta viime vuodesta lähtien: sopivaa myytävää on kysyntää vähemmän.

Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen myyntiajat ovat lyhentyneet alkuvuoden noin 120 päivästä 72 päivään. Muun Suomen osalta samasta lähtötasosta ollaan laskettu 86 päivään.

Vanhojen asuntojen myyntivolyymi suurimmissa kaupungeissa oli alkuvuoden aikana pääosin yli viiden vuoden keskiarvon.

Saleniuksen mukaan pienten asuntojen kauppa on piristymässä varsinkin yliopistopaikkakunnilla, kun opiskelijat palaavat lähiopintojen pariin.

Suurimmat kasvajat vanhojen asuntojen myyntivolyymin suhteen olivat tammi–heinäkuussa Oulu (16,3 prosenttia) ja Jyväskylä (13,0 prosenttia).

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli heinäkuussa 5 281 euroa. Alueen vanhojen kerrostalojen hinnat laskivat 2,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Heinäkuu oli loma-asuntokauppojen suhteen kiireinen ja myyntimäärät kasvoivatkin selvästi tammi–toukokuusta. Myös hinnat pysyttelivät pääosin korkealla tasolla.

Vuoden 2021 huppulukuihin peilaten loma-asuntojen kauppa kuitenkin väheni tammi–heinäkuussa 30,4 prosenttia ja viiden vuoden keskiarvoon verrattuna 10 prosenttia.

Mökkikauppojen keskihinta tammi–heinäkuussa 2022 oli 128 000 euroa, kun vuonna 2021 vastaava luku oli vain 110 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja