Tampere on noussut nyt ensi kertaa Helsingin asuntomarkkinoiden haastajaksi – Hypo povaa kaupungille loistavaa tulevaisuutta

Suomen Hypoteekkiyhdistys povaa Tampereella loistavaa tulevaisuutta – pääekonomisti Juhana Brotherus perustelee 3:50
Suomen Hypoteekkiyhdistys povaa Tampereella loistavaa tulevaisuutta – pääekonomisti Juhana Brotherus perustelee.

Tampere on noussut ensi kertaa Helsingin asuntomarkkinoiden varsinaiseksi haastajaksi, mikäli Suomen Hypoteekkiyhdistystä on uskominen.

Suomen Hypoteekkiyhdistys eli tuttavallisemmin Hypo listasi kaupungit ja asuinalueet paikallisten riskimittareiden perusteella, ja uusimassa luottoluokituksessa Tampere nousi luokkaan AA.

Aiemmin samaan luokkaan on yltänyt ainoastaan Helsinki.

Hyposta kerrotaan, että Tampereen vetovoimaa nostivat muun muassa vauhdittunut asuntokauppa sekä positiivinen väestöennuste.

– Tampereella asuntokauppa, niin vanhojen kuin uudiskohteidenkin, on käynyt poikkeuksellisen vahvasti. Myös nuorten muuttajien virta on jatkunut vahvana koronavuosien aikana, kertoo Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Brotheruksen mukaan asuinalueelle muodostuu "positiivista dynamiikkaa" myös sitä kautta, että varsinkin nuoret korkeakoulutetut asettuvat usein samoille asuinalueille, jonne he ovat jo ensimmäisen kerran asettuneet.

– Itse asiassa Tampereella väestön koulutusrakenne on Helsinkiäkin suotuisampi. Tätä kautta Tampere nousi nyt AA-luokitukseen, Brotherus toteaa.

Loistava tulevaisuus myös pankin näkökulmasta

Hypon analyysin mukaan Tamperetta voidaan pitää Suomen turvallisimpina asuntomarkkina-alueina. Tampereella on Hypon mukaan edessä loistava tulevaisuus.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Loistava tulevaisuus tarkoittaa tietysti hyvää asuinalueella asuvan kannalta, mutta vielä erityisemmin lainaa myöntävän pankin näkökulmasta.

Kun pankki myöntää lainaa, se saa useimmissa tapauksissa lainan vakuudeksi asunnon. Pankille ei ole samantekevää, millä alueella asunto sijaitsee, vaan se joutuu analysoimaan kyseisen asuinalueen turvallisuutta. Eikä pelkästään, mikä asuinalueen turvallisuus ja arvo on nyt, vaan myös kymmenen ja kahdenkin kymmenen vuoden päästä, Brotherus sanoo.

– Pankki joutuu pohtimaan, kuinka asuntojen hinnat- ja kauppamäärät alueella kehittyvät eli saadaanko asunto tarvittaessa myydyksi. Kolmantena asiana tulee se, tuleeko alueella maksuhäiriöitä.

Asuntojen hinnat ovat kääntymässä laskuun - missä ja kuinka paljon? 10:27
Asuntojen hinnat ovat kääntymässä laskuun - missä ja kuinka paljon?


Lue myös:

    Uusimmat