Suomalaisten asenteet ruuanlaittoon tutkittu
Kauhan heiluttelu arkena ja viikonloppuna eroaa selvästi toisistaan Kun arkena ruoka pyritään kokkaamaan mahdollisimman nopeasti, viikonloppuna loihditaan ruokapöytään ajan kanssa jotakin erikoista. Kuulostaako tutulta?
Yhteistäkin piirteitä arkipäivien ja pyhien kattilan kilistelyllä toki on. Molemmissa tapauksissa kotikokit kiinnittävät huomiota ruuan terveellisyyteen ja sen kustannuksiin. Mutta suuri on myös se joukko, joka luonnehtii ruokailua vain välttämättömäksi pahaksi. Näin tuumii joka viides suomalainen. Lisäksi 16 prosenttia valmistaa ruokaa vain viikonloppuisin, ei lainkaan arkipäivinä. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy tutki alkuvuodesta suomalaisten ruokailua ja ruuanlaittoa koskevia käsityksiä. Tutkimukseen vastasi noin 1600 yli 18-vuotiasta suomalaista. Yhtiö tutki suomalaisten ruoka-asenteita edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Ensimmäinen tutkimus tehtiin jo yli 15 vuotta sitten
Ruoka laitetaan nopsaan
Arjen ruuanlaittoa sävyttää monien kohdalla kiire ja ajan puute. Niinpä puolet vastaajista sanoikin pyrkivänsä selviytymään siitä nopeasti. Näin ajattelevien määrä on noussut kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta, kertoo tutkimusjohtaja Hilkka Hopearuoho Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:stä. Myös hintatietoisuus ja huomion kiinnittäminen ruuan terveellisyyteen on arkena voimistunut.
Terveellisyys kiinnostaa Hopearuohon mukaan selvästi enemmän naisia kuin miehiä sekä yli 55-vuotiaita enemmän kuin nuorempia. Hän kuitenkin huomauttaa, että kiinnostus terveelliseen ruokaan on kasvanut tuntuvasti kaikissa ryhmissä. Pyhänä 40 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi usein keksivänsä jotain erikoista ruokapöytään. Myös tällöin monet kiinnittävät huomiota ruuan terveellisyyteen. -Suurin ero arjen ja viikonlopun ruokailussa on 35-50-vuotiaiden työssäkäyvien kohdalla, kertoo Hopearuoho.
Puolivalmisteet marssineet keittiöön
Ruuanlaiton helpottamiseksi ja ajan säästämiseksi suomalaiset valmistavat edelleen ruokaa yhdellä kertaa useampia aterioita varten. -Kaikkein yleisempää tämä on yli 35-vuotiaiden kohdalla, Hopearuoho kertoo. Myös puolivalmisteet ovat tulleet kotitalouksissa ruuanlaiton avuksi. Nyt jo neljä kymmenestä ruuanlaittajasta pyrkii helpottamaan ruuanvalmistusta laittamalla useammin ruokaa pääosin puolivalmisteita käyttämällä.
Ruuanlaittoa helpotetaan myös valmistamalla helppotöisempiä ruokia. -Helppotöisiin ruokiin päätyvät etenkin pienten lasten vanhemmat, Hopearuoho toteaa. Take away -pisteestä ruuan noutavat ja kodin ulkopuolella syövät muita useammin alle 35-vuotiaat yhden tai kahden henkilön taloudessa elävät. Huomionarvoista on myös se, että suomalaiset leipovat entistä vähemmän. 10 viime vuoden aikana se on Hopearuohon mukaan vähentynyt merkittävästi.
Miehiä kiehtoo erikoisuudet
Huomattavaa tutkimuksessa on myös se, miten ruuanvalmistus tapahtuu perheen sisällä. Kun vielä vuonna 1990 yli 30 prosenttia ilmoitti, että ruuanvalmistustyöt jaetaan perheenjäsenten kesken, luku oli tänä vuonna enää vajaat 20 prosenttia. Kaikesta huolimatta suomalaiset ilmoittavat edelleen olevansa kiinnostuneita ruuanvalmistuksesta. Vain seitsemän ihmistä sadasta toteaa, että ruuanlaitto ei kiinnosta heitä lainkaan. Näistä suurin osa on alle 20 vuotiaita. Myös sukupuolella on jonkin verran väliä ruuanvalmistuksessa. -Miehiä kiinnostaa enemmän viikonlopun erikoiset ruuat, kun taas arjen rutiini jää usein naisten harteille, Hopearuoho tiivistää.
(MTV3 Internet / STT)
Uusimmat
-
23:54
Jättiyllätys! Valioliigan kärkipään seura Leicester pihalle Eurooppa-liigasta – sama kohtalo Lukas Hradeckyn Leverkusenilla
-
23:41
Onko hallitus epäonnistunut koronaviestinnässään? Pääministeri Marin: ”Asiat eivät kuulosta tai näyttäydy yksinkertaisina”
-
22:34
Pääministeri Marin MTV:lle: Ulkonaliikkumiskieltoakaan ei voi sulkea pois, jos tilanne pahenee – "Kaikki kontaktit minimiin"
-
22:06
Britney Spears julkaisi videon muuttuneesta vartalostaan – kertoo uudesta elämäntavasta
-
22:00
Suomen mitalitoivoksi ryminällä noussut Ilkka Herola harkitsi vakavasti toista lajia – "Vaakakuppi oli aika vahvasti kallellaan"
-
21:53
Glen Kamaran Rangers jatkoon, Arsenal pelastautui viime hetkillä – norjalaisseura Molde kirjoitti historiaa
-
21:48
Myös Lapin rajoitukset kiristyvät keskellä kuuminta hiihtolomasesonkia – "Kuinka toimitaan mökkien kanssa, joissa on yli kuusi asukasta?"
-
21:40
Jokerit päätti KHL-runkosarjansa kolmeen peräkkäiseen kotivoittoon – pudotuspelien vastustaja kahdesta vaihtoehdosta
-
21:34
Restel päätti sulkea baarinsa jo nyt, työntekijät lomautetaan – toisille tilanne on helpotus: "Menen moikkaamaan vanhempia 1,5 vuoden tauon jälkeen"
-
21:27
Suomen joukkueet yhdistelmäkilpailuun julki
-
21:25
Ulkomailla asuvat läheiset huolestuivat savonlinnalaisesta ystävästään – Belgian poliisin vinkki pelasti lopulta naisen hengen
-
21:06
Tulenpuhaltajan esitys sai karmean käänteen Intiassa – esiintyjän kasvot syttyivät tuleen kesken näytöksen
-
21:03
No siitä! Arsenalille harmaita hiuksia – Benficalta jäätävä osuma: "Täydellinen vapaapotku"
-
21:01
Viron koronaluvut uuteen ennätykseen – kirjeenvaihtaja kertoo välinpitämättömyydestä: Moni käyttää likaista maskia tai jättää sen kokonaan pois
-
21:01
Laura Malmivaaran käsi murtui juuri ennen suoraa TTK-lähetystä: "En olisi mitenkään halunnut lopettaa"
-
20:59
Teemu Sunisen iso toive odottaa vielä toteutumistaan – tallipomo lupasi tilanteeseen muutoksen
-
20:31
Lääkeyhtiöiden toimitusjohtajat selittävät koronarokotteiden tuotantovaikeuksia – monivaiheisuus ja tiukka aikataulu nousivat perustelujen kärkeen
-
20:25
Johanna Matintalon MM-pettymyksen taustalla täydellinen asetelma: "Tuntuu siksi ehkä vielä pahemmalta"
-
20:22
"Iltavirkuilla ongelmaa kuin ongelmaa enemmän kuin aamuvirkuilla" – näin selvität oman rytmisi
-
20:20
"Kammottava virhe!" Ex-HJK Alfredo Morelos heti esillä Eurooppa-liigan illassa
-
Lataa lisää