Suomalaispoliisi katsoi videon George Floydin kuolettavasta piinasta poliisien otteessa – "Näyttää siltä, ettei Floyd tee näkyvää vastarintaa"

7:31
Miltä George Floydin tapaus näyttää suomalaispoliisin silmin?

Yhdysvaltalaisen tummaihoisen miehen George Floydin väkivaltainen kuolema poliisin käsittelyssä herättää suomalaispoliisin silmien läpi katsottuna useita kysymyksiä.

MTV:n Uutisaamussa vieraillut Helsingin poliisin ylikomisario Jari Kaikko katsoi videon ja ensimmäisenä hän kiinnitti huomioita tapaan, jolla Floydiä pidettiin maassa minuuttitolkulla, vaikka käsiraudat oli jo asetettu paikoilleen.

– Kun arvioidaan videon perusteella, näyttää siltä, ettei Floyd tee näkyvää vastarintaa ja hän on poliisikielellä hallinnassa. Kysymys herää myös, kun hänen päällään ollaan pitkään ja paino ylävartalossa, niskassa ja lapojen välissä.

Ylikomisarion mukaan Suomessa voimankäyttö perustuu aina tilanteen ja vastarinnan asettamiin raameihin. Suomessa poliiseille opetetaan nykyisin myös keinoja, joilla mieli pidetään mahdollisimman kirkkaana vaikeista tilanteista huolimatta.

Samalla koulutuksella yritetään estää jo ennalta, ettei äärimmäisiin ja vaarallisiin tilanteisiin ajauduta.

– Ei voida ajatella, että kohtelu on samanlaista, jos yksi poliisi ottaa kiinni vaikkapa kahta ammattipainijaa kuin liuta isoja poliisikorstoja on ottamassa kiinni rikoksesta epäiltyä vanhainkodin dementoitunutta ihmistä.

Suomessa poliisi ei saa myöskään käyttää voimakeinoja, jos ne eivät ole tarpeellisia. Silloinkin voimakeinot täytyy mitoittaa oikeassa suhteessa.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja