Suomalaisnaiset: Tämä on paras ikäero parisuhteessa

Erilaiset äidit -sarja herättää AVAlla keskustelua erilaisista perheistä ja parisuhteista. Suomalaisnaiset kertoivat kyselyssä, mikä on sopivin ikäero parisuhteessa.

Avioliittoja solmitaan yhä vanhempina, mutta mikä on suomalaisten mielestä sopiva ikäero parisuhteessa?

AVAn kyselyyn vastanneista useimpien mielestä sopiva ikäero parisuhteessa on 3–5 vuotta. Joka neljännen mielestä on parasta, jos ikäeroa ei ole ollenkaan tai se on korkeintaan kaksi vuotta.

Suomalaiset menevät ensimmäistä kertaa naimisiin yhä vanhempina, mutta sen sijaan ensimmäistä kertaa vihille menneiden naisten ja miesten ikäero on pysynyt lähes samana 40 vuotta. Keskimääräinen avioliitto on sellainen, jossa sulhanen on kaksi vuotta morsianta vanhempi. Yli neljässä viidestä ensimmäisistä avioliitosta puolisoiden ikäero on korkeintaan viisi vuotta.

Suurimmassa osassa avioliitoista mies on vaimoaan vanhempi. Tällaisissa avioliitoissa ikäeroa on keskimäärin neljä vuotta. Nainen on miestä vanhempi joka viidennessä ensimmäisessä avioliitossa. Jos morsian on sulhasta vanhempi, ikäeroa on keskimäärin 2,7 vuotta.

AVAn kyselyn mukaan sopiva ikäero parisuhteessa on...

3–5 vuotta – 38 prosenttia

1–2 vuotta – 22 prosenttia

6–10 vuotta – 20 prosenttia

10–20 vuotta – 9 prosenttia

Ei ikäeroa – 6 prosenttia

yli 20 vuotta – 4 prosenttia

"Minusta sopiva ikäero parisuhteessa on..."

AVAlaiset kertoivat kokemuksistaan parisuhteidensa ikäeroista. Monen mielestä ikä on vain numeroita ja tärkeintä on keskinäinen kemia, kun taas osalle on tärkeää, että puolisot ovat eläneet lapsuutensa ja nuoruutensa samalla aikakaudella.

"Ei iällä ole mitään merkitystä, kun samanlaiset sielut kohtaavat! Aviomieheni on minua 12 vuotta vanhempi, ja vasta hänen kanssaan tunnen eläväni ja olevani oma itseni. Aiemmin seurustelin ikäisteni kanssa, mutta jotenkin haaveet ja ajatusmaailmamme eivät koskaan kohdanneet. Meidän suhteessamme ja arjessamme ikäeromme ei näy mitenkään. Olemme ajatusmaailtamme samanlaisia, ja käsityksemme jokapäiväisestä elämästä ovat samanlaiset."

"Kun ei ole pahemmin ikäeroa, kokemusmaailma on samanlainen. Huomattava ikäero luo kuilua. Näkemykset ja mielipiteet on luotu "eri maailmassa". Kovin eri-ikäiset voivat olla ystäviä, mutta parisuhde ja rakastavaisina oleminen on hankalaa."

"Ikäeroa voi olla muutamia vuosia. Ei rakkaus ikää katso. Ihminen voi olla luonteeltaan erittäin lapsellinen, vaikka olisi 40-vuotias. Pidän kuitenkin sairaana, jos ikäeroa on yli kymmenen vuotta. Silloinhan toinen voisi melkein olla toisen isä tai äiti. Kieroa."

"Paras ikäero on 3–5 vuotta. Parisuhteeseen kuuluvat myös kaverit, lapset ja muu sosiaalinen elämä. Jos ikäeroa on paljon, kiinnostuksenkohteet ovat hyvinkin erilaiset kaikissa elämäntilanteissa. Myös vanhemman puolison terveys ja eriaikainen eläkkeelle jääminen saattavat myöhemmässä vaiheessa hankaloittaa yhteiseloa. Toki on paljon onnellisia pareja, joilla suurikaan ikäero ei tuota ongelmaa. Ehkä tärkein asia on kuitenkin yhteinen kemia."

"Ei parisuhde ole matematiikkaa. Jokainen on yksilö ja kehittyy ja vanhenee yksilöllisesti. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Ongelma on varmaan harvoin ikäero vaan asenne ja se, mitä kukin asioista ajattelee."

"Samanikäisen kanssa suhde on yleensä tasa-arvoinen. Siitä ovat todisteina oma ja läheisten onnistuneet pitkäikäiset parisuhteet. Mieheni ja minun vanhemmilla on isot ikäerot, ja se näkyy ja kuuluu varsinkin vanhempina. Tasa-arvosta ei ole tietoakaan, ja musiikkimakukin on ihan erilainen."

"Kun ei ole ikäeroa, on kasvettu ja eletty samoina vuosina, ja kokemukset ovat karttuneet samoina aikakausina. Kuilu välissä on näin huomattavasti pienempi kuin silloin, kun ikäeroa on."

"Itse olen 33-vuotias, ja mieheni on minua 21 vuotta vanhempi. Pari vuotta olemme yhdessä olleet, ja siitä reilun vuoden olemme asuneet saman katon alla. Tavatessamme en millään olisi uskonut miestäni niin vanhaksi. Joutui miettimän, uskaltaako alkaa suhteeseen, jossa on näin iso ikäero. Hetkeäkään en ole katunut enkä enää edes mieti ikäeroamme. Viisikymppisiä miehiäkin on niin monenlaisia, ja omani sattuu olemaan sellainen itsestään huolehtiva, urheileva, liikkuvainen ja nuorekas."

"On ihanaa, että oma kumppani on lähes samanikäinen. Pystymme jakamaan nuoruusvuosiemme tarinat, ja toisen on helppo samaistua niihin, koska aika on ollut samanlaista. Totta kai parisuhteessa henkilökemiat ratkaisevat, mutta jotenkin samanikäisen ihmisen kanssa asiat sujuvat paremmin, eikä synny niin suuria ristiriitoja elämänkatsomusasioissa."

Kyselyyn vastasi 808 AVAlaista.


Twiittaa sarjasta Twitterissä hashtagilla #erilaisetäidit. Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla

Katso Erilaiset äidit -sarjan viides jakso: Perhe Lancia

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

AVA / Leenastiina Simola

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja