Suomalaisille tilaviineille tehdään laatujärjestelmää

Suomen viiniyrittäjien yhdistys 10-vuotias

Apellation laatujärjestelmä hedelmä- ja marjapohjaisille alkoholituotteille on tällä haavaa Suomen viiniyrittäjät ry:n suurin haaste. Tämä laatujärjestelmä on lajissaan ensimmäinen maailmassa. Sitä tehdään yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Viinitietokeskuksen kanssa. Hanke valmistuu tämän vuoden lopulla. Suomen viiniyrittäjät ry vietti 10-vuotisjuhlaansa keskiviikkona.

-Haaveet suomalaisista viinitiloista saivat uutta potkua, kun rehtori Kari Saloheimo aloitti kesällä 1993 Muuruveden maatalousoppilaitoksella maamme ensimmäisen viiniyrittäjäkurssin. Irma Kärkkäisen vetämän kurssin oppilaat ja useat tulevat viiniyrittäjät perustivat nyt kymmenvuotistaivaltaan juhlivan yhdistyksen, kertoo puheenjohtaja Risto Hallman.

Yhdistyksen päätehtävänä oli aluksi vaikuttaa tulevaan alkoholilainsäädäntöön ja tiedottaa yleisölle uudesta suomalaisesta matkailuelinkeinosta. Suomalaiset viinitilat tulisivat mahdollisiksi, jos niillä saataisiin myydä omia alkoholituotteita.

-Onnistuimme melko hyvin. Viinin vähittäismyynti suoraan tilalta tuli mahdolliseksi, toteaa Risto Hallman. Uusi alkoholilaki astui voimaan 1995 ja 14 yhdistyksen jäsentä perusti oman viinitilan. Nyt viinitiloja on 50. Lähes kaikki tilat ovat yhdistyksen jäseniä, ainoastaan kolme viinitilaa on lopettanut toimintansa. Myynti on suoraan verrannollinen kävijämäärään nähden.

Tilojen yhteenlaskettu kokonaistuotanto on vakiintunut noin 350 000 litraan alkoholijuomia vuodessa. Tuotannot vaihtelevat tuhansista litroista yli 30 000 litraan vuodessa.

Tulevaisuus näyttää Risto Hallmanin mukaan valoisalta. Matkailu on voimakkaasti kasvava elinkeino ja tilojen on pystyttävä vastaamaan paremmin asiakkaittensa tarpeisiin. Puheenjohtaja Hallmanin mielestä yhteiskunnan olisi poistettava tarpeettomat esteet tilamyynniltä.

Alkoholiverotuksen muuttuminen ja tuliaisviinojen määrän kasvaminen tuottaa viinitiloillekin uusia haasteita. Liköörit ja väkevät viinit tulisi voida myydä tilamyymälästä ja toimittaa suoraan asiakkaalle, sanoo Risto Hallman.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja