Suomalaisilla aktiivinen seksielämä vanhemmallakin iällä: "Ikääntyminen ei itsessään vähennä seksuaalista halukkuutta"

Vanhemmiten suhde seksiin muuttuu, kun nuoruuden estot ja ruuhkavuosien kiireet kaikkoavata. Aktiivisesta seksielämästä voi nauttia ikävuosien kartuttuakin, ja mahdolliset haasteet voi voittaa. Näin kertoo Kaalimadon tuore tutkimus.

Kaalimato.com selvitti tutkimuksessaan yli 55-vuotiaiden ikääntyvien suomalaisten seksielämää, kokeilunhalua sekä seksiin liittyviä haasteita. Seksielämästä ei tarvitse luopua, vaikka nuoruusvuodet ja lasten tekeminen olisivatkin jo takanapäin.

VIDEO: Mitä tehdä, jos parisuhteesta on intohimo kadonnut? Artikkeli jatkuu videon alla.

"Ikääntyminen ei itsessään vähennä ihmisen seksuaalista halukkuutta"

Tutkimuksen mukaan vajaa kolmannes 55–64-vuotiaista ja 17 prosenttia 65–70-vuotiaista suomalaisista harrastaa seksiä kumppanin kanssa vähintään kerran viikossa. Lisäksi yli viidennes 55–64-vuotiaista ja 16 prosenttia 65–70-vuotiaista suomalaisista masturboi ainakin kerran viikossa.

Yli 65-vuotiaista miehistä 86 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa, kun saman ikäisistä naisista vain 60 prosenttia.

– Ikääntyminen ei itsessään vähennä ihmisen seksuaalista halukkuutta. Yleensä nuorena seksuaalisesti aktiiviset ihmiset ovat sitä myös vanhemmitenkin. Ikääntyneillä naisilla seksin vähäisempään määrään vaikuttaa miehiä enemmän yksinäisyys ja leskeys. Naisten on myös miehiä hankalampi löytää uutta kumppania, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Uteliaisuus uutta kohtaan säilyy

Seksivälineet kuuluvat myös vanhempien suomalaisten makuuhuoneeseen. Eniten niitä käyttävät kuitenkin 55–64-vuotiaat naiset, joista käyttäjiksi lukeutuu viidennes.

Suurinta uteliaisuutta seksivälineitä kohtaan osoittavat puolestaan 65–70-vuotiaat miehet, joista yli neljännes on halukas kokeilemaan.

Ikääntyvät suomalaiset ovat innokkaita kokeilemaan myös uusia tapoja harrastaa seksiä. Kymmenes 55–64-vuotiaista on kiinnostunut kokeilemaan kimppakivaa ja yli kymmenes haluaisi piristää seksielämäänsä rooliasuin ja -leikein.

– Iän myötä osalla korostuu seksissä villiys ja kokeilunhalu. Vaihdevuodet saattavat jopa lisätä naisten seksuaalista halukkuutta. Seksivälineistä, kuten vibraattoreista ja liukuvoiteista, voi lisäksi löytyä apua naisten intiimialueiden tuntoherkkyyden alenemiseen ja kuiviin limakalvoihin vanhemmalla iällä. Ikääntyvien miesten erektiovaikeudet saattavat puolestaan saada heidät haluamaan ja hakemaan uusia virikkeitä ja apuvälineitä seksiin, Lavikainen sanoo.

Erektiovaikeudet ja liian vähäinen seksi häiritsevät

Hormonaaliset muutokset, erilaiset sairaudet ja niihin käytettävät lääkkeet sekä kumppanittomuus voivat tuoda seksin harrastamiseen ikääntymisen myötä haasteita. Viimeisimmän vuoden aikana yli viidennes 55–64-vuotiaista kertookin saaneensa liian vähän seksiä.

Muita yleisiä 55–64-vuotiaiden kohtaamia haasteita ovat juuri erektiovaikeudet sekä liiallinen väsymys seksin harrastamiseen. 65–70-vuotiaiden yleisimpiä seksihaasteita ovat erektiovaikeudet ja liian vähäinen seksi. Yli kymmenes 65–70-vuotiaista senioreista pitää lisäksi liian pikaisesti päättynyttä yhdyntää ja nopeaa laukeamista haasteena.

– Erektiovaikeuksiin voi lääkkeiden ohella löytyä apu esimerkiksi penispumpusta tai -renkaasta. Toisaalta aktiiviset ja monipuoliset seksitavat voivat edesauttaa erektion muodostumisessa ja sen pysymisessä. Erektiovaikeuksista kärsivien olisikin hyvä kokeilla monipuolisia seksitapoja sekä toisaalta luoda suorituspaineeton ilmapiiri, Lavikainen vinkkaa.

Suulla ja käsin hyväilyn lisäksi seksivälineiden avulla voidaan tuottaa ja saada seksuaalista nautintoa myös silloin, kun yhdyntä ei ole mahdollinen, seksuaaliterapeutti muistuttaa.

Lähde: Kaalimato.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja