Parinvaihto ja kimppakiva kiinnostavat suomalaisia, mutta harvalla on kokemusta: "Leikkiin ryhdyttäessä pariskunnalla tulisi olla selkeät pelisäännöt"

Kokemusta ei kenties vielä ole, mutta parinvaihto herättää suomalaisissa kiinnostusta, selviää Kaalimato.comin tutkimuksesta.

Kaalimato.com tutki suomalaisten asenteita ja kokemuksia parinvaihdosta, kimppakivasta ja sitomisesta. Vaikka parinvaihto ei tutkimuksen mukaan vielä näyttele kovinkaan suurta roolia suomalaisten seksielämässä, avointa mieltä tuntuisi joka tapauksessa riittävän.

Suomalaisista vain kaksi prosenttia kertoo kokeilleensa joskus parinvaihtoa, kun taas yli kymmenes olisi kuitenkin kiinnostunut kokeilemaan. Asenneilmapiirin vapautumisesta kielinee myös parinvaihdosta kertova kotimainen Swingers-elokuva, joka saa ensi-iltansa teattereissa loppuvuodesta 2018. 

Parinvaihtoa vai kimppakivaa?

Miten parinvaihto ja kimppakiva sitten poikkeavat toisistaan?

– Parinvaihto ja kimppakiva liippaavat käsitteinä läheltä toisiaan, joskin parinvaihtoon yhdistetään yleensä parisuhdestatus. Kimppakivassa mukana voi sen sijaan olla niin sinkkuja kuin suhteessa oleviakin. Juuri parisuhdeaspektin johdosta parinvaihtoon voi liittyä mustasukkaisuutta sekä pelkoa kumppanin ihastumisesta vieraaseen petikumppaniin, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa ja muistuttaa:

– Leikkiin ryhdyttäessä pariskunnalla tulisi olla selkeät pelisäännöt, täysi luottamus toisiinsa ja molemminpuolinen halu maustaa seksielämäänsä kyseisellä tavalla, hän jatkaa.

"Tylsän" parisuhteen piristäminen voi kiinnostaa

Pitkässä parisuhteessa seksi saattaa muuttua samaa kaavaa toistavaksi rutiiniksi. Jos parisuhteen seksi tuntuu tylsältä, kiinnostus piristää sitä uusin tavoin kasvaa, ja esimerkiksi parinvaihto saattaa herättää mielenkiintoa.

Kaalimadon tutkimuksen mukaan parinvaihto kiinnostaa eniten 35–44-vuotiaita suomalaisia, joista 17 prosenttia on halukkaita kokeilemaan. Uteliaisuus uusia sänkykumppaneita kohtaan on huomattavasti yleisempää miehillä, joista vajaa viidennes kertoo halukkuudestaan parinvaihtoon. Naisista parinvaihtoa on kiinnostunut kokeilemaan vain viisi prosenttia.

– Miesten seksuaalinen kiinnostus kohdistuu tyypillisesti naisia enemmän visuaalisuuteen, Lavikainen perustelee.

Lavikaisen mukaan miehille on myös naisia tavanomaisempaa vaihtelevat seksikumppanit. Miehet myös hyväksyvät seksin ilman rakkautta hieman yleisemmin kuin naiset.

– Naisilla seksissä korostuu enemmän turvallisuuden tunne ja sitoutuminen toiseen osapuoleen.

VIDEO: Mitä tehdä, jos suhteesta on intohimo kadonnut? Artikkeli jatkuu videon alla.

Kutkuttaako kimppakiva?

Suomalaiset suosivat sänkypuuhissaan enemmän kimppakivaa kuin parinvaihtoa. Mikään seksitrendi kimppakivakaan ei kuitenkaan ole, sillä vain seitsemän prosenttia suomalaisista kertoo kokeilleensa ryhmäseksiä. 16 prosenttia olisi kuitenkin kiinnostunut kokeilemaan.

Tutkimuksen mukaan kokeilunhaluisimpia ryhmäseksiin ovat 25–34-vuotiaat, joista joka neljäs kertoo kiinnostuksestaan kokea useampi petikumppani yhtä aikaa. Kuten parinvaihtoakin, miehet ovat selvästi naisia halukkaampia kokeilemaan myös kimppakivaa.

– Kolmenkympin tienoilla kokemusta ja seksuaalista itsevarmuutta on usein ehtinyt kertyä sen verran, että seksin saralla ollaan valmiita kokeilemaan uusia ja kutkuttavia asioita, Lavikainen pohtii.

– Etenkin nuorten aikusten keskuudessa seksi koetaan hyväksyttäväksi ilman parisuhdetta ja rakkauden tunnetta. Monet tahtovatkin ottaa sinkkuelämästään kaiken ilon irti ja toteuttaa fantasioitaan, kuten ryhmäseksin harrastamista, ennen elämänkumppanin ja lapsien tuloa elämään.

Naiset ovat kokeilleet sitomista miehiä useammin

Sitominen on jokseenkin suosittua suomalaisten keskuudessa. Sänkypuuhien piristeenä sitomisleikkejä on kokeillut 13 prosenttia suomalaisista. Lisäksi 17 prosenttia on kiinnostuneita kokeilemaan.

Sitomisessa naiset ovat aktivoituneet miehiä enemmän, sillä suomalaisnaisista 16 prosenttia kertoo joskus kokeilleensa sitomista. Hieman yli kymmeneksellä miehistä on kokemusta sitomisesta.

VIDEO: Miltä näyttää BDSM-ammattilaisen luona? Artikkeli jatkuu videon alla.

6:53

Vaikka sitomisen hyödyntäminen seksissä on tutumpaa naisille, 17 prosenttia sekä naisista että miehistä on halukkaita kokeilemaan muuttamaan fantasiat todeksi.

Lavikainen arvelee sitomisleikkien ja BDSM:n hiipineen yhä useamman makuuhuoneeseen niin ikään asenteiden vapautumisen myötä.

– Naisten yleisimpiin fantasioihin lukeutuu otetuksi ja jopa alistetuksi tuleminen, sillä partnerin täysi kontrolli omasta nautinnosta koetaan usein kiihottavaksi. Fantasioita voidaan tuoda näkyviksi turvalliseksi koetussa suhteessa esimerkiksi juuri sitomisen kautta. Myös miehet fantasioivat sidottavana olemisesta, koska tämä mahdollistaa passiivisen roolin ja nauttimisen vain toisen toiminnasta.

Lähde: Kaalimato 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja