Suomalaisia jouluperinteitä bolivialaisessa lastenkodissa

Tänään keskiviikkona Studio55:n vieraaksi olivat saapuneet maailmanmatkaajat Kristina ja Per-Olof Andersson, jotka viettivät neljä ja puoli kuukautta vapaaehtoistyössä bolivialaisessa lastenkodissa. Pariskunnan opastuksella lastenkodin asukit pääsivät tutustumaan myös suomalaisiin joulutraditioihin Lucia-juhlaa ja piparkakkuja myöten.

Ajatus pariskunnan Etelä-Amerikan reissusta syntyi, kun saaristossa sijaitseva matkailuyritys jäi tyttären hoiviin, ja avioparilla alkoivat auvoiset eläkepäivät. Alun perin kaksikon tarkoituksena oli lähteä kiertelemään Etelä-Amerikkaa, mutta suunnitelmat muuttuivat, kun he kuulivat tyttäreltään Boliviassa sijaitsevasta lastenkodista, joka kaipasi vapaaehtoisia työntekijöitä riveihinsä.

Vapaaehtoistyö houkutti ja pariskunta päätyi auttelemaan suomalaisrahoitteiseen lastenkotiin, jossa heidän päätehtäviinsä kuului lasten kanssa yhdessäolo ja leikkiminen.

Kristina ansioitui myös kyökin puolella, jossa tarmokas nainen sai usein myös lastenkodin tytöt avukseen leivontahommiin. Bolivialaiset lapsukaiset tutustutettiin myös suomalaisiin herkkuihin, sillä keittiössä loihdittiin niin korvapuusteja kuin joulunaikaan pipareitakin.

Lapset pääsivät tutustumaan myös muihin suomalaisiin traditioihin, sillä Anderssonit järjestivät lastenkodissa omistajan toiveesta joulukuussa myös Lucia-juhlan.

– He oppivat sen laulunkin ruotsiksi, sen ensimmäisen säkeistön siitä, Kristina kertoi.

Lucia-juhla oli epäilemättä unohtumaton tapaus myös lapsille – olihan kyseessä aivan uusi traditio. Juhlaan kuuluvien perinteiden opastamisessa bolivialaisille lapsukaisille ei kuitenkaan ollut aivan pikku juttu.

– Oli siinä kyllä hommaa, mutta 13. joulukuuta kaikki tiesivät miten toimia. Se oli sitten ihan niin kuin täällä Suomessakin, Kristina iloitsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja