Suomalaiset paljastivat salaisimmat haaveensa: "Kunpa poikaystäväni muuttaisi mieltään!"

Mistä suomalaiset oikein haaveilevat: rahasta, rakkaudesta vai Idols-voitosta? AVAn kyselyn mukaan lottovoiton ja unelma-ammatin edelle menee kirkkaasti henkisempi puoli.

Taannoisen Veikkauksen teettämän haavetutkimuksen*, mukaan suomalaisten haaveet ovat pitkälti realistisia. Suomalaiset haaveilevat eniten muutoksesta, liittyi se sitten asumiseen, lomailuun, omaisuuteen tai rakkauteen – suurimmaksi osaksi kuitenkin siihen, mitä itse voi saada aikaan.

Suomalaiset haaveilijat voidaankin jakaa karkeasti : realistiseksi haaveilijaksi, utopistiseksi haaveilijaksi, satunnaiseksi haaveilijaksi, salahaaveilijaksi, materialistiseksi haaveilijaksi, humanistiseksi haaveilijaksi ja ei-haaveilevaksi.

Mutta miten kävikään, kun samaa kysyttiin AVAlaisilta – millaisia haaveilijoita suomalaiset ovat AVAn kyselyn perusteella?

TOP 6: Tästä suomalaiset haaveilevat

1. Haaveet liittyvät ihmissuhteisiin tai henkiseen puoleen (53 prosenttia vastanneista)

2 Haaveet ovat realistisia (17 prosenttia)

3. Haaveet ovat salaisia (10 prosenttia)

4. Haaveet ovat hurjan utopistisia (9 prosenttia)

5. Haaveet ovat materialistisia (8 prosenttia)

6. En haaveile (4 prosenttia)

Huomattavasti suurin osa – peräti 53 prosenttia AVAn kyselyyn vastanneista – kertoi haaveittensa liittyvän ihmissuhteisiin, henkiseen hyvinvointiin sekä eritoten rakkauden löytämiseen.

"Haaveeni on selättää pitkäaikainen ongelma yhdessä terapeuttieni kanssa. Vaikka en paranisi takaisin ennalleni, toivoisin pääseväni mahdollisimman lähelle sitä."

"Minulla on monenlaisia haaveita: haaveilen saavani käännettyä poikaystäväni pään avioliiton suhteen. Haluaisin päästä jo aviovaimoksi, vaikka onhan avovaimonakin hyvä olla, mutta olisihan siinä pieni ero. Ja totta kai haaveilen perheen lisäyksestä myös, vaikken sen aika olekaan vielä. Haaveilen myös löytäväni unelma-ammatin, jota voin tehdä sitten "isona"."

"Haaveeni liittyvät ihmissuhteisiin tai henkiseen puoleen, kuten sielunkumppanin löytämiseen sekä fyysiseen että henkiseen yhteyteen toisen osapuolen kanssa."

"Haluaisin löytää Sen Oikean, ihmisen jonka kanssa viettää loppuelämä yhdessä. Haaveilen aina vaan siitä vuosisadan rakkaustarinasta... kaipa se vielä elämässäni toteutuu kun vain tarpeeksi jaksan uskoa!"

Kyselyyn vastasi yhteensä 4 759 AVAlaista. Lue, mistä suomalaiset oikein haaveilevat!

"Unelmoin siitä, että taloudellinen tilanteeni vakautuisi"

AVAn kyselyn mukaan 17 prosenttia koki haaveiden olevan pitkälti käytännöllisiä ja realistisia. Suomalaisten realistiset haaveet liittyvät vahvasti ammattiin, asumiseen sekä säästämiseen.

"Haaveilen isommasta rahasalkusta. Se vaan on valitettavasti mahdollinen vasta kymmenen vuoden päästä, kun asuntolaina on maksettu!"

"Realistisena suunnittelen ja haaveilen siitä mikä on mahdollista myös toteuttaa, tosin rohkeutta kaipaa moni asia saada päätökseen, ilman sitä että ajattelee mitä tekee, ei ehkä kaikki olisikaan niin hyvin, kun ne nyt ovat vanhuuteni päivissä."

"Näistä haaveilen: tatuoinnit, lävistykset, poikaystävä, oma yksiö, suht pysyvä työ, matkustelu, uudet ystävät ja vanhojen pysyminen."

"Unelmoin vain siitä, että taloudellinen tilanteeni vakautuisi, eikä tarvitsisi koko ajan laskea senttejä ja taivastella, että rahat menevät ihan normaalien maksujen mukana. En kaipaa isoja rahoja. Henkinen hyvinvointi on tärkeintä."

"Haaveeni ovat realistisia, kuten mielekkään opiskelupaikan saaminen ja sitä kautta unelma-ammattiin pääseminen. Paikan eteen on mahdollista tehdä töitä ja työ toivottavasti kantaa hedelmää."

Miksi haaveita oikein halutaan salailla?

Vastanneista yllättävän moni, peräti 10 prosenttia, kertoi haaveittensa olevan suorastaan salaisia. Mutta miksi ihmeessä omista haaveista haluttiin vaieta?

"Haaveeni ovat salaisia, koska se kenellä sellainen on niin siitä vaietkoon. People are cruel."

Kyselyn perusteella haaveet koettiin omana, yksityisenä asiana, jotka haluttiin pitää vain omana tietona. Osa myös häpesi – tai jopa pelkäsi – omia haaveitaan.

"Mitäpä ne muille kuuluu! No sen haaveen voin kertoa, jos nyt niin mielenkiintoista on, että joku iso rahavoitto olisi oikein mukava. Sitten voisin erakoitua rauhassa. Ei tarvitsisi kärsiä muiden ihmisten seurasta sen enempää."

"Osa haaveistani on toteutettavia, osa taas täysin utopistisia, mutta pidän ne silti itselläni. Mielestäni haaveet ovat jotain henkilökohtaista, ettei niitä tarvitse jakaa muiden kanssa. Minulle haaveeni ovat pakopaikkani tästä oravanpyörästä."

"Haaveeni ovat salaisia (tai ei enää) ja ne liittyvät myös ihmissuhteisiin, sillä haaveilen että uskaltaisin tehdä aloitteen seurusteluun erään henkilön kanssa.

"Haaveeni ovat elämäni syvintä yksityisyyttä. Ne eivät kestä päivän valoa. Koskaan ne eivät voisikaan toteutua, minun elämäntilanteessani. Ilman haaveita ei voisi elää. Haaveissa voi tapahtua ihania asioita, sellaisia, joita ilman on todellisessa elämässään jäänyt."

"Haaveeni ovat salaisia syystä, että joko ne eivät kestä päivänvaloa tai sitten ne ovat sellaisia jotka eivät pysty koskaan toteutumaan."

"Haaveeni ovat salaisia ihmissuhteisiin liityviä. En halua paljastaa että olen rakastunut palavasti ihmiseen jota en voi saada koskaan. Satuttaisi liikaa paljastaa kenellekään."

Kyselyyn vastanneista yhdeksän prosenttia kertoi olevansa utopistisia haaveilijoita: haaveisiin kuuluivat niin avaruusseikkailut sekä paluu menneisyyteen. Monet kertoivat mielikuvituksensa laukkaavan tuhatta ja sataa, ja haaveilun olevan tärkeä osa arkea.

Materialistinen haaveilija haaveilee lottovoitosta

Kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista myönsi haaveiden liittyvän pitkälti materiaan. Suuri osa suomalaisten materialistisista unelmista liittyikin asumiseen ja kodin rakentamiseen – se tietenkin rahaan.

"Haaveeni ovat materialistisia, koska rakennamme mieheni kanssa meidän yhteistä unelmataloa pihapiireineen loppuelämäksemme."

"Haaveeni ovat materialistisia: omaan ensikotiin muuttaminen häämöttää edessä, rahaa on säästössä ostaa ne välttämättömimmät mööpelit ja muut. Työpaikka on muuttunut kesätyöstä vakituiseksi, ja suunnitelmissa tehdä kodista oman kodin näköinen."

"Haaveeni ovat materialistisia, koska olen väsynyt rahan ajattelemiseen. Haluan hyvän duunin, tai perinnön jotta voin vihdoin elää ajattelematta koko ajan rahaa. Lähtisin usein ja kauas matkoille – lapsi ja mies tietysti mukaan!"

"Haaveilen lähinnä omakotitalosta, kunnon autosta ja vakaasta taloudesta. Tietenkin siihen sivuun vielä perhe."

"Haaveilen lottomiljoonääriydestä. Talosta, autosta, matkoista. Taloudellisesti hyvin huolettomasta elämästä."

"Haaveeni liittyvät materiaan, lähinnä rahaan. Elämässä on tietysti paljon muutakin mistä haaveilen, mutta tuo raha ja sen puutteesta johtuvat todelliset ongelmat rajoittavat paljon, toivon siis että ne ratkeaisivat."

"En osaa haaveilla"

Vain neljä prosenttia vastanneista kertoi, ettei koskaan haaveile. Haaveet oli tarkoituksella jätetty syrjään pettymysten myötä ja osa koki haaveilun olevan suorastaan ajanhukkaa.

"Olen pettynyt ihmissuhteissa niin perusteellisesti, että en osaa tai jaksa enää haaveilla."

"En haaveile, koska olen liian monta kertaa koonnut haaveiden palasia ja todennut ettei suru ja tuska ole haaveilemisen arvoisia."

"En ole oikeasti haaveillut koskaan mistään ja luonnollisesti en nytkään. Olen onnellinen ja elämässäni menestynyt, vaikka lähdin kotoa 13-vuotiaana. Olen edennyt opiskeluissani ja työpakoillani olen ollut pidetty. Olen ollut myös esimiesasemissa; -päällikkönä /johtajana ja aina olen ollut suosittutyökavereiden joukossa. Olen työskennellyt myös omassa yrityksessäni n. 15 vuotta. Perheeni kanssa minulla on aina ollut erittäin läheiset ja lämpimät suhteet. En odota elämältä mitään erityistä, olen onnellinen."

Lue myös:

Katso myös Syksyn sävel 1996: Kake Randelin: Kaikki haaveeni liittyvät sinuun

AVA / Katri Koskinen

Lähde: AVAn kysely 2013: kyselyyn vastasi yhteensä 4759 henkilöä.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja