Mainos

Suomalaiset ovat rikkaimmillaan eläkkeellä – huima ero rikkaimman ja köyhimmän kansanosan välillä

Suomalaisten varallisuus kertyy iän myötä. Osasyynä tähän on Suomessa suosittu omistusasuminen. Varallisuus kuitenkin jakautuu epätasaisesti: rikkaimman ja köyhimmän kymmenyksen ero on huikea. 

Jos 35-44-vuotiaana kotitalouden nettovarallisuus on yli 109 300 euroa, se omistaa enemmän kuin puolet samanikäisistä kotitalouksista.

Varakkaimmillaan suomalaiset ovat 65-74-vuotiaina, jolloin rikkaampaan puolikkaaseen päästäkseen kotitalouden nettovarallisuuden pitää olla yli 186 700 euroa. Samassa ikäluokassa kotitalous sijoittuu rikkaimpaan kymmenykseen yli 569 000 euron omaisuudella.

Tilastokeskuksen viime vuonna julkaisemat tuoreimmat luvut suomalaisten varallisuudesta ovat vuodelta 2013. Nettovarallisuudessa varoista on vähennetty velat.

Rikkain kymmenys omistaa liki puolet

Vuoteen 1994 verrattuna varakkaimman kymmenyksen osuus nettovaroista on noussut noin kuusi prosenttiyksikköä. Rikkain kymmenys omistaa noin 45 prosenttia nettovarallisuudesta.

Köyhin kymmenys omistaa alle seitsemän prosenttia nettovarallisuudesta. 

Kotitalous kuuluu rikkaimpaan kymmenykseen, jos sen nettovarallisuus on yli 458 700 euroa. Rikkain kymmenys erottuu omistamalla selkeästi muita enemmän pörssiosakkeita, noteeraamattomia osakkeita ja rahasto-osuuksia.

Asunnot muodostivat suomalaisten varallisuudesta noin 69 prosenttia, kun lasketaan yhteen pääasialliset asunnot, vapaa-ajan asunnot ja sijoitusasunnot.

 – Suomalaiset ovat ostaneet asuntoja, koska ovat huomanneet sen olevan pitkällä aikavälillä järkevä tapa kerryttää varallisuutta. Omistusasuminen on myös ollut ihanne, jota valtio on tukenut suhteellisen avokätisesti, sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.