Suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä lääkkeitä

Suomalaiset ostavat yhä enemmän väärennettyjä lääkkeitä. Tullin takavarikoimien lääkkeiden määrä kasvoi huimat 90 prosenttia vuonna 2011 verrattuna vuoteen 2010 . Niistä merkittävä osa oli väärennettyjä lääkkeitä ja valtaosa tulee Suomeen postitse. Lääkeväärennösten riskit terveydelle eivät kiinnosta kaikkia suomalaisia, koska netin kautta tilataan villisti lääkkeitä kaikenlaisiin vaivoihin.

Lääkeväärennökset ovat riski terveydelle: ne voivat sisältää mitä tahansa ainesosia eikä kukaan valvo niiden tuotantoa. Tutkimuksissa lääkeväärennöksistä on löydetty esimerkiksi tiemaalia, automaalia ja sementtiä.

Lääkeväärennös-ongelmasta puhuttiin Suomi Areena -tapahtumassa torstaina Porissa. Apteekkariliiton järjestämässä Valelääke voi tappaa -paneelissa pureuduttiin useasta näkökulmasta lääkeväärennösteemaan.

– Osa suomalaisista suhtautuu lääkkeisiin liian kevyesti, koska niitä tilataan netistä ja tuodaan matkoilta niin suuria määriä. Sille, miksi tiettyjä lääkkeitä saa vain lääkärin kirjoittamalla reseptillä, on selvä syy. Tietyt lääkkeet eivät sovi kaikille ja lääkkeisiin voi liittyä haittoja. Siksi on tärkeää, että reseptilääkkeiden käyttö tapahtuu lääkärin valvonnassa, sanoo vastuunalainen johtaja Pasi Virta lääkeyritys Pfizerista. Virta oli yksi paneelin keskustelijoista.

Pfizerin vuonna 2009 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat väärennettyjä lääkkeitä noin 44 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Erektiolääkkeet ovat edelleen väärentäjien suosiossa. Lääkeväärennösbisnes laajenee kuitenkin nopeasti myös muihin lääkkeisiin, esimerkiksi verenpaine- syöpä- ja kolesterolilääkkeisiin, koska niille on kysyntää. Tällaiseen itselääkintään liittyy suuria terveysriskejä, Virta korostaa.

Virta muistuttaa, että lääkäri arvioi aina tapauskohtaisesti mahdollisen lääkkeen tarpeen. Aidon ja alkuperäisen lääkkeen saa reseptillä suomalaisesta apteekista. Lisäksi aitoja lääkkeitä myydään myös laillisissa nettiapteekeissa. Lailliset suomalaiset verkkoapteekit löytyvät luettelosta, jota ylläpitää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Verkkoapteekin sivulla täytyy olla linkki tähän luetteloon.

Lääkeväärennösbisnes on maailmanlaajuinen ongelma. Lääkkeitä valmistetaan usein epämääräisissä olosuhteissa ja niitä kaupataan esimerkiksi netin kautta ympäri maailmaa. Suomessa lääkeväärennöksiä ei ole löydetty laillisista jakelukanavista, mutta useissa muissa maissa niitä on löydetty apteekeista. Väärennösbisnes on rikollista toimintaa.

Suomessa viranomaiset ja myös lääketeollisuus tekevät työtä lääkeväärennösongelman ehkäisemiseksi.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja