Suomalaiset kertovat: Tämä on paras kuulemani elämänohje!

AVA pyysi lukijoitaan kertomaan parhaat kuulemansa elämänohjeet. Kannustavat sanat ja hyvät vinkit elämiseen on voitu kuulla niin läheiseltä kuin televisiosarjastakin.

Mieleenpainuvan elämänohjeen voi kuulla esimerkiksi ystävältä, äidiltä tai isovanhemmilta. Neuvoa tai sananpartta ei välttämättä ensin edes ymmärrä, ennen kuin elämässä tulee tilanne, jossa huomaa tuon kultaisen ohjenuoran olevan avuksi. Se lohduttaa, tuo lisäenergiaa, antaa toivoa tai auttaa selviytymään. Hyvä elämänohje voi tulla vastaan myös kirjasta tai elokuvasta. Toisinaan toimivan elämänohjeen löytää kantapään kautta.

AVA pyysi lukijoitaan jakamaan elämänohjeita, jotka ovat jääneet heille hyvin mieleen. Parhaimmat elämänohjeensa kertoi 155 lukijaa. Vastanneista 10 prosenttia oli löytänyt elämänohjeen kirjasta tai elokuvasta, kun taas 37 prosenttia kertoi oppineensa hyödyllisen elämänohjeen kantapään kautta. 53 prosenttia on kuullut hyvän elämänohjeen jostain muualta, kuten ystävältä, lääkäriltä tai vanhemmilta.

Paras kuulemani elämänohje on....

– "Älä koskaan tuhlaa elämääsi vihaamiseen, varsinkaan kostoon." Yksi esikuvistani ja samalla läheinen sukulaiseni sanoi sen jo kun olin melko pieni ja tulen ehdottomasti pitämään siitä aina kiinni. Onhan mahdollisuuksia tämänhetkiseen elämään vain yksi, miksi siitä tehdä tahallaan tukalampi?

– Kaikkia ei voi koskaan miellyttää, joten älä edes yritä miellyttää muita kun itseäsi. Tämä ei silti tarkoita epäystävällisyyttä muita kohtaan. Vaan sitä, että tekee itsenäisesti omaa elämäänsä koskevat päätökset muiden arvostelusta välittämättä.

– Parhaan elämänohjeen sain isältäni silloin, kun murehdin paljon ystävieni murheita ja omia murheitakin oli. Hän sanoi, että älä ota liian suurta taakkaa toisten murheista, väsyt niitä kantamaan, etkä jaksa itsestäsi pitää huolta. Silloin vasta tajusin, kuinka koville olin itseni ajanut kun olin muidenkin murheet kantanut.

– Ystäväni kertoo saaneensa hyvän neuvon nuorempana. Kumppania valitessa on kaksi asiaa, jotka takaavat suhteen onnellisuuden ja keston, millään muulla ei ole väliä: "Valitse mies, joka saa sinut nauramaan ja laukeamaan." Onnellisilta vaikuttavat.

– Olet vapaa, jos elät niin kuin itse olet valinnut.

– Näinkin tylsä ja kliseinen elämänohje, kuin "asioilla on tapana järjestyä". Mutta niinhän se vaan menee.

– Paras kuulemani ohje: "Wanting to be someone else is a waste of the person you are." Eli suomeksi: "Se, että haluaa olla joku toinen, tuhlaa sen ihmisen, joka olet."

– "Lennä kotkien kanssa." Koulussa, työelämässä ja arjessa kerää ympärillesi menestyjiä. He motivoivat sinuakin yrittämään kaikkesi ja enemmän. Löydät omat voimasi ja onnistut asioissa joissa et olisi uskonutkaan pärjääväsi.

– Olin nuorena hyvin turvallisuushakuinen ja halusin valmistella ja tietää kaikki asiat hyvissä ajoin etukäteen. Kiusaannuin herkästi kaikesta yllättävästä. Poikaystävälläni – nyt olemme olleet naimisissa kohta 30 vuotta – oli tapana sanoa, ettei elämässä ole mitään muuta pysyvää kuin muutos ja epävarmuus. Tuon elämänviisauden olen vuosien mittaan minäkin oppinut ja samalla oppinut myös joustamaan ja ottamaan yllättävätkin asiat rennommin. Elämä on paljon onnellisempaa, kun elää päivän kerrallaan, toki asioistaan huolehtien.

– Veljeni sanoi aina, että vaikka tänään kivistää, niin muista, onhan päivä vielä huomennakin. Monta kertaa kun asiat eivät ole menneet toivomallani tavalla, tämä hokema saa stressitason helpottamaan.

– Isä opetti tämän, kun olin lapsi: Älä koskaan sano "en osaa", vaan "voin yrittää". Sillä ohjeella ollaan menty ja pitkälle päästy elämässä. Sydän ja aivot mukana.

– Lääkärini totesi ahdistusoireisiini rennosti, että: "Ei haittaa jos joskus on huono päivä, se on ok, jos niitä on". Sen jälkeen olen voinut olla iloinen niistä huonoistakin päivistä, eikä illalla ole enää tympinyt yhtään kun olen painanut pääni tyynyyn.

– Hyviä elämänohjeita on tullut vastaan useita, mutta tämä on auttanut silloin, kun on vaikka nolannut itsensä jotenkin: "Ei sitä kukaan enää sadan vuoden päästä muista." Teininä muistan koko lauseen tuntuneen typerältä, mutta iän myötä siitä on muodostunut hyvinkin lohdullinen tieto. Kohta kukaan ei enää muista koko asiaa – tai ainakaan enää silloin sadan vuoden päästä sillä ei ole enää mitään merkitystä... joten häntä pystyyn!

– Vaari totesi: "Pysy tyttö erossa pojista, niistä ei ole kuin harmia!"

– "Hyväksy elämässäsi ne asiat joita et voi muuttaa, ja tee kaikkesi muuttaaksesi ne asiat jotka voit." Toinen mieleen jäänyt on: "Menneille asioille ei voi mitään, mutta nykyhetkeä ja tulevaisuutta voi muuttaa omilla elämänvalinnoilla." Terminator-elokuvasta opin, että "kohtaloa ei ole – me teemme sen itse!" Nuo kaikki edellä mainitut ohjeet ovat toimineet omassa elämässäni.

– Eräs vanha lääkäri käski minun säilyttää kauniin hymyn ja iloisen mielen, niin kaikki kivut ja säryt unohtuvat ja positiivinen elämänasenne auttavat kauas eteenpäin!

– Pohjalainen opettaja sanoi: "Vaivannäkö kannattaa aina. "

– Eräänä kesänä olin käymässä mummullani, ja naureskelin, kun mummullani oli paljon vilkkaampi sosiaalinen elämä kuin minulla. Hän ei siis ollut päässyt käymään mökillään, kun joka päivä oli joku ollut kylässä jo pidemmän aikaa. Mummuni sanoi: "Ei parane kieltäytyä, kun soitetaan, että oletko kotona. Voi jossain vaiheessa vierailut loppua kokonaan." Se laittoi myös itseni miettimään: onko sitä tosiaan niin kiire, ettei ehdi nähdä ystäviä ja tuttavia? Jossain vaiheessa, kun kiire loppuu, voikin huomata, ettei ole enää ketä tavata. Olenkin siis nyt pyrkinyt pitämään yllä tärkeitä ihmissuhteita, ja se on todella kannattanut.

– Läheiseni on todennut, että "sateisen päivän jälkeen paistaa aina aurinko!" Ja se pitää paikkansa. Se on hyvä muistaa aina kun kohtaa vastoinkäymisiä!

– Elämää ei kannata elää vain juhlahetkiä varten. Todellisen onnen tulee löytyä jokapäiväisestä arjesta.

– Vaikka tilanne olisi kuinka paha tahansa, on aina parempi olla rehellinen kuin valehdella. Totuus voi joskus satuttaa, mutta parempi karu totuus kuin elää valheessa. Valhe satuttaa loppupeleissä aina totuutta enemmän.

– Parhain ja myös paikkansapitävin elämänohje minkä olen saanut, kuuluu jotensakin niin, että älä aina surkuttele sitä mitä sinulta puuttuu – vaan ole onnellinen siitä, mitä sinulla jo on! Tämä on niin totta, ja tätä noudattaen ainakin oma elämäni näyttää hurjan paljon iloisemmalta. Suosittelen!

– Ole omankaltaistesi seurassa. Toimii hyvin kulttuurillisesti, uskonnollisesti, poliittisesti jne. Olen pitänyt isältäni saamasta neuvosta kiinni ja elämä on ollut helpompaa. Toki kaikkia pitää sietää ja antaa heidän rauhassa elää omaa elämäänsä, mutta minä menen tällä ohjeella.

– "Tee muille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän". Äiti on tämän minulle opettanut, ja oikein hyvä Raamatusta peräisin oleva neuvo on! Kaikkien pitäisi noudattaa tätä.

– "Se mikä ei tapa, vahvistaa". Tämä sanonta on pitänyt kokea monen asian kanssa. Mikään vastoinkäyminen ei ole tappanut, mutta vahvistanut senkin edestä.

– Isäni ohjeisti kerran, että kohteliailla käytöstavoilla ja rehellisellä elämänasenteella pääsee pitkälle.

– Se kuuluu näin: "Kohtele toisia niin kuin tahtoisit itseäsi kohdeltavan". Lause on syvällinen – ja kun ymmärtää, miten itselläkin on mukavampaa, kun on ystävällinen toisille. Sillä on vastakkaisvaikutus, että toisetkin alkavat olla mukavia ja ystävällisiä sinulle!

– Olen oppinut kantapään kautta sen, että elämää ei kannata suunnitella liiaksi.

Lost-sarjassa yksi hahmo sanoi kerran toiselle: "If you wanna change, change" eli jos haluat muuttua, muutu. Tämä yksinkertainen lause tulee usein mieleeni kun elämä kyllästyttää tai olen pettynyt itseeni. Se saa minut muistamaan, että muutos lähtee minusta itsestäni.

– Parhain saamani elämänohje on: "Älä vertaa itseäsi muihin." Sain tämän ohjeen noin 8-vuotiaana Zeniläisistä Tarot-korteista ja siihen kuuluvasta meditointikirjasta. Tämä ohje sopii juuri minulle, sillä olen kova vertaamaan itseäni muihin. Minusta tuntuu aina, että muut ihmiset ovat minua kauniimpia, älykkäämpiä ja niin edelleen.

– Raamattu on täynnä hyviä ohjeita elämään.

– "Life is a journey, not a destination." Aerosmithin kappaleesta Amazing. Osui ja upposi.


Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja