Suomalaisäidit tiukkoina: Lapsi tarvitsee selkeät rajat ja rajattomasti rakkautta

AVAlla sukelletaan äitiyden värikkääseen maailmaan, kun Vappu Pimiän luotsaama Erilaiset äidit -sarja starttaa tiistaina 9.10. Äitiys on tunnetusti puheenaihe, joka jakaa mielipiteitä. Tämä kävi ilmi myös AVAn kyselyssä, kun suomalaiset vastasivat, missä asiassa he ovat äitiyden suhteen ehdottomia.

AVA kysyi lukijoiltaan, missä vanhemmuuteen tai kasvatukseen liittyvässä asiassa he ovat erityisen ehdottomia. Selvisi, että suomalaiset äidit osoittautuivat varjelevan hyvin erilaisia arvoja. Myös Erilaiset äidit -sarjan juontaja, esikoistaan viimeisillään odottava Vappu Pimiä myöntää ilmiön todeksi: hän ei allekirjoita kaikkien äitien ideologioita.

"Lapsi tarvitsee rajat ja rajattomasti rakkautta"

AVAn kyselyyn vastanneista valtaosa kertoi, että he ovat valmiita pitämään kasvatusmetodeistaan kiinni, oli mikä oli. Peräti 41 prosenttia vastaajista vakuutti luottavansa omiin, hyväksi koettuihin kasvatusmetodeihinsa viimeiseen saakka.

– Päivänsäde, joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee. Vanha, viisas sananlasku, pitää paikkansa tänäänkin.

– Kasvatus ja opastus elämään alkaa pienestä pitäen, ei vasta murrosiässä. Lapsi tarvitsee rajat ja rajattomasti rakkautta.

"Maitoni on parasta ravintoa lapselleni"

Kyselyyn vastanneista 24 prosenttia oli sitä mieltä, että rintaruokinta on äitiydessä ensisijaisen tärkeää. Imetyksen tärkeyttä perusteltiin läheisyyden arvokkuudella ja sillä, kuinka mahtava yhteinen hetki ruokailu äidille ja lapselle on.

– Läheisyys lapsen kanssa ensiarvoisen tärkeää. Ensimmäisinä elinviikkoina saadaan se turvallinen ihokontakti ja turvallisuuden tunne lapselle sekä kontakti lapseen.

– Imetys on minulle erittäin suuri, tärkeä ja ihana osa äitiyttä. Maitoni on parasta ravintoa lapselleni ja myös paras tapa saada vauva kokemaan turvallisuutta ja hyvää oloa. Vaikka joudun itse lapseni allergian takia rajoittamaan paljonkin omaa ruokavaliotani, en missään nimessä luopuisi imetyksestä. Lapseni on nyt vuoden, enkä suunnittele vielä imetyksen vähentämistä. Ihmettelen suuresti nykypäivän imetyskielteisiä asenteita niin neuvolassa kuin äitienkin keskuudessa. Ymmärrän, ettei imettämätöntä äitiä pidä syyllistää, mutta miksi lastaan "pitkään" imettävää äitiä ihmetellään?

"Äidin ja isän on osallistuttava tasavertaisesti lapsen elämään"

Kaikista kyselyyn vastanneista 16 prosenttia piti äidin ja isän roolia lapsen elämässä asiana, jota on syytä varjella erityisen ehdottomasti. Vanhempien tukea ja turvaa pidetään ensiarvoisen tärkeänä lapsen kehitykselle.

– Äidin ja isän on osallistuttava tasavertaisesti lapsen elämään. Kummankin rooli on yhtä tärkeä ja antaa kasvavalle lapselle yhtä paljon. Tästä en luovu!

"Ei alkoholia lasten seurassa!"

Vastaajista 13 prosenttia kertoi, että he ovat jossain muussa äitiyteen liittyvässä asiassa erityisen ehdottomia. Alkoholi oli asia, jolta moni vanhempi kertoi suojelevansa ehdottomana lapsiaan.

– Olen ehdoton siinä, ettei lasten aikana juoda alkoholia lainkaan. Kukaan ei voi tietää mikä on se sopiva määrä! Lapsen silmissä pikku pöhnäkin voi olla outoa tai jopa pelottavaa.

– Ei alkoholia lasten seurassa. En näe tarpeelliseksi ottaa edes sitä yhtä saunakaljaa. Yhtä hyvin voin ottaa limpparia.

– Rajat ja rakkaus on lapsen kasvatuksessa tärkeimmät asiat!

– Ruokavalio. Meidän perheessä ei lihaa syödä. Siinä olen ainoastaan ehdoton.

– Kaikki työpäivän jälkeinen vapaa-aika vietetään lapsen kanssa. Äiti ehtii harrastaa ja viettää "omaa aikaa" sitten kun lapsi on iso.

"Päivähoitoon en lasta vie"

Kyselyyn vastanneista 6 prosenttia kertoi, että se asia, minkä kohdalla pidetään kiinni ehdottomuudesta, on päiväkoti. Hieman alle kuusi prosenttia oli sitä mieltä, ettei päiväkoti ole lapselle sopiva paikka.

– Päivähoitoon en lasta vie, ellei ole aivan pakko. Aivan pienet lapset päivähoidossa ovat niin säälittävä juttu, he kun haluaisivat vain olla rakkaan vanhempansa kanssa. Kaikkea muuta voin elämässä katua, mutta en aikaa jonka olen viettänyt lasteni kanssa, kun he ovat minua tarvinneet.

Vappu Pimiä: Äitiys herättää paljon tunteita

Esikoislapsensa syntymää odottava Erilaiset äidit -sarjan juontaja on itsekin hyvin tietoinen siitä, että äitiys aiheuttaa kiivasta keskustelua ja jakaa mielipiteitä. Pimiä odottaa innolla tutustumista erilaisiin perheisiin sarjan merkeissä.

– Äitiys herättää paljon tunteita. Minusta on mahtavaa, että meitä on niin monenlaisia. Nyt pääsemme näkemään erilaisia elämäntyylejä ja sitä, miten ideologia ja arvot näkyvät äitiydessä, Pimiä kertoo.

Tuleva äiti myöntää, että Erilaiset äidit -sarjan jaksoissa esiteltyjen perheiden erikoiset valinnat raskauden aikana ovat saaneet hänet ajattelemaan äitiyttä entistä enemmän. Kaikkien sarjassa nähtävien äitien toimintatapoja Pimiä ei allekirjoittaisi.

– Tämän asian (äitiyden) kanssa ollaan herkempiä kuin jonkun muun kanssa. Äitiys on tietynlainen tabu. Huomaan itsekin syyllistyväni tällaiseen ajatteluun. Ohjelmassakin on sellaisia äitejä, joiden ideologioita en täysin allekirjoita, Pimiä myöntää.

ERILAISET ÄIDIT AVAlla tiistaisin kello 21.30.


AVA

Kuvat: Shutterstock, Colourbox, Zach Stovall

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja