Mainos

Suomalainen tulivuoritutkija: "Meille 2000 vuotta on todella pitkä aika, tulivuorelle se on hyvin lyhyt"

Italiassa aktivoitumisen merkkejä näyttänyt supertulivuori Campi Flegrein on nostanut tulivuoret jälleen mielenkiinnon kohteeksi.

Tulivuoritutkija Arto Luttinen Helsingin yliopistosta sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että maapallolla on satoja tulivuoria ja aktiivisia tulivuoria on vähintäänkin kymmeniä.

– Monessa paikassa maapallolla on oikeastaan kokoajan käynnissä jonkinlainen tulivuorenpurkaus. Aika monet niistä tapahtuvat alueilla, joissa on vähän ihmisiä ympärillä ja sen vuoksi niistä ei juurikaan uutisissa kuulla.

Supertulivuoria muutama

Kourallinen tulivuoria on saanut "supertulivuoren" statuksen.

– Tämä tarkoittaa sitä, että tutkijat ovat nähneet niiden menneisyydessä purkautuneen suurella volyymillä. Kun näissä tulivuorista sitten näkyy jonkinlaista aktiivisuuden nousua, tutkijatkin saattavat helposti tämän supertulivuori-sanan mainita. Silloin tiedotusvälineet tarttuvat asiaan hanakammin.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että suuret purkaukset ovat todella harvinaisia.

Isoista purkauksista pitkä aika

Edellisistä hyvin suurista purkauksista on kulunut jo hyvin pitkä aika.

– Esimerkiksi Italian Campi Flegreinin edellisestä isosta purkauksesta on 31 000 vuotta. Siihen aikaan vielä neandertalinihmiset olivat olemassa ja nykyihminen oli oikeastaan vasta syntynyt.

– Yhdysvalloissa sijaitsevan Yellowstonen purkauksista on jo satojatuhansia vuosia ja Indonesian Toban superpurkauksesta yli 70 000 vuotta.

Tutkijan mukaan tulivuorista ei tarvitse juuri nyt olla erityisen huolissaan.

– Luonnontieteisiin, geologiaan ja tähtitieteeseen liittyy valtavia katastrofeja. Asteroidien impaktit ja suuret tulivuorten mullistukset ovat faktoja. Niiden on nähty aiheuttaneen valtavaa tuhoa ja lajeja on hävinnyt jopa sukupuuttoon.

Luttinen pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että meidän aikanamme tapahtuisi jokin edellä mainittujen kaltainen mittava luonnonmullistus.

– Meille 2000 vuotta on todella pitkä aika, mutta tulivuorelle se on hyvin lyhyt aika. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.