"Uunon pelastukset kuin Boris Beckerin syöksyt" – suomalainen tennislegenda kuulee edelleen kommentteja hupaisasta matsistaan Uuno Turhapuroa vastaan

Aina kun Uuno Turhapuro armeijan leivissä (1984) esitetään televisiossa, entinen tennisammattilainen Olli Rahnasto saa kommenttia elokuvassa esitetystä kohtauksesta, jossa hän pelaa tennistä Uunoa vastaan. Rahnasto muistelee kuvauksia edelleen lämmöllä, 35 vuoden jälkeen. Vesa-Matti Loirin pallosilmä ja kehonhallinta inspiroivat Rahnastoa edelleen hänen nykyisessä ammatissaan. 

Kun suomalaisen viihteen suurmies Spede Pasanen soitti, tennisammattilainen Olli Rahnasto tiesi, että nyt olisi jotain poikkeuksellista tekeillä. 

Speden pyyntö yllätti Rahnaston kuin hänen oma rystylyöntinsä monet vastustajat tenniskentällä. Pasanen pyysi Rahnastoa cameo-rooliin elokuvaansa Uuno Turhapuro armeijan leivissä

Rahnasto pyysi pari päivää miettimiesaikaa. Mitenköhän minä pärjäisin elokuvassa, hän mietti. 

Kaupunginteatterissa tanssinut tyttöystävä Kirsi rohkaisi tulevaa aviomiestään. Kyllä se hyvin menee. 

Ja meni myös. Uuno Turhapuro armeijan leivissä on Suomen historian kahdeksanneksi katsotuin elokuva. Vaikka Rahnasto loi hienon tennisuran, elokuvan tenniskohtaus on se, josta hänet parhaiten muistetaan. 

– On se loogista, että minut muistetaan siitä, koska urheilusuoritukset hiipuvat aina vuosien kuluessa. Kun elokuva esitetään, kyllä siitä kohtauksesta tulee aina kommenttia, Rahnasto naurahtaa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Muuntautumiskyky teki vaikutuksen

Rahnaston rooli on sikäli helppo, että hän esittää itseään, eikä hänellä ole yhtään vuorosanaa. 

Legendaarisessa tenniskohtauksessa eversti järjestää näytösottelun naapuripataljoonassa palvelevan Rahnaston kanssa. Uuno on häviämässä nollille, mutta innostuu hirvittävään taisteluun, kun hän näkee katsomossa kauniin everstin tyttären Maria Kaarnan (Hannele Lauri). 

Rahnasto vie senkin pallon, mutta Uuno saa sympatiapisteet hienojen syöksyjen ja spagaatien ansiosta. 

"Hän on siinä ihan uskomaton. "

Santahaminassakin on kenttä, mutta kohtaus kuvattiin Varistossa. Harjoitukset ja kuvaukset kestivät kaksi ja puoli päivää. 

– Loirin muuntautumiskyky teki vaikutuksen. Kun Uunon maskit ja asut vedettiin päälle, hän omaksui sen uuden roolin välittömästi. 

Uuno Turhapuro hallitsee suvereenisti muutkin lajit. Hän on tehnyt huimia suorituksia muiden muassa biljardissa, golfissa ja lentopallossa. 

– Varsinkin se biljardikohtaus on jäänyt mieleen. Hän on siinä ihan uskomaton. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Loirilla luontaista pallosilmää

Rahnastoa on huvittanut 1980-luvun varusteet, kun hän katsellut elokuvaa jälkeenpäin. Silloisten puumailojen lyöntiominaisuudet olivat aika lailla heikompia kuin nykymailojen. 

– Osumapinta oli erittäin pieni. Jos pallo osui kehikkoon, se värähteli ja koko keho tärähti. Nykymailoilla kontrolli pysyy, vaikkei osuma olisikaan ihan täydellinen. 

"Jos ihmisellä ei ole luontaista pallosilmää, eivät sellaiset jutut onnistu tuosta vaan."

Vesa-Matti Loirin liikunnallinen lahjakkuus oli tiedossa, mutta Rahnasto oli silti häkeltynyt hänen oppiskyvystään. Loiri ei ollut juuri pelannut tennistä, mutta hän imi nopeasti Rahnaston antamat vinkit. 

– Jos ihmisellä ei ole luontaista pallosilmää, eivät sellaiset jutut onnistu tuosta vaan, Rahnasto huomauttaa. 

Rahnasto naurahtaa, että hän ei olisi itse pystynyt samanlaisiin spagaatilyönteihin kuin Uuno. 

– Uunon pelastuksia verkolla voisi verrata Boris Beckerin tekemiin syöksyihin Wimbledonissa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

"Selviää tilanteesta toiseen, kuten Uuno"

Rahnasto on yksi suomalaistenniksen uranuurtajista, joka oli korkeimmillaan maailmanlistalla sijalla 88 (vuosi 1989). 

Uran jälkeen hän on valmentanut Suomen tennismaajoukkuetta ja kipparoinut Suomen Davis Cup -joukkuetta. 

Tätä nykyä Rahnaston myy ja markkinoi hänen ja vaimonsa kehittämää OLKIControl-laitetta, jonka tarkoituksena on aktivoida keskivartalon syviä lihaksia. Laitetta on käytetty paljon muun muassa kuntoutukseen. 

"Moni ihminen kaatuisi vastaavassa tilanteessa rähmälleen. "

Nykyammatista löytyy yhtymäkohta Uunoon ja Loiriin. Suosittu näytelijä on tunnettu kaatumiskyvystään, ja siinäkin keskivartalon lihakset ovat isossa osassa. 

– Sama pätee muihinkin lajeihin, kuten jääkiekko, jenkkifutis, rugby ja jalkapallo. Kun pinta tulee vastaan, on tarkeää, että keskivartalon syvien lihasten aktivointi toimi hyvin. Niin selviää tilanteesta toiseen, kuten Uuno. 

Rahnasto on seurannut elokuvissa tarkasti Uunoa, joka monessa kohtauksessa on kompastua, mutta korjaa nopeasti tasapainonsa ja jatkaa matkaa. Sekin edellyttää hyvää vartalonhallintaa. 

– Moni ihminen kaatuisi vastaavassa tilanteessa rähmälleen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja