Suomalainen pienpanimo alkaa valmistaa käsidesiä – pullottaa aineen olutpulloihin: ”Tämä on oikeasti juttu, johon täytyy panostaa”

Kun koronavirusepäilyt alkoivat, loppui Kauppakeskus Kuukkelista käsidesi – näin Suomen ensimmäinen tautitapaus otettiin vastaan Saariselällä 4:06
Käsidesi loppui paikallisesti jo ensimmäisen koronavirustautitapauksen paljastuttua.

Kysyntä on ylittänyt kaikki odotukset, vaikka Olaf Brewing joutuukin myymään käsidesiä ilman pumppua.

Savonlinnasta käsin toimiva suomalainen pienpanimo Olaf Brewing (entinen Mustan virran panimo) aloittaa käsidesin massatuotannon mahdollisesti jo ensi viikolla.

Koronaviruspandemian keskellä idean sai kolme henkilöä työllistävän Olaf Brewingin toimitusjohtaja Petteri Vänttinen istuessaan parturin tuolissa.

– Veljeni huomasi, että käsidesi on kadonnut kauppojen ja apteekkien hyllyiltä. Kävimme vielä savonlinnalaisissa liikkeissä itse varmistamassa tilanteen, Olaf Brewingin panimomestari Santeri Vänttinen toteaa.

Kysyntä räjähti käsiin

Aluksi tarkoitus oli tehdä vain pieni erä niin sanottua craft käsidesiä. 

– Kysyntä osoittautui sellaiseksi, että ongelmaksi tuli lähinnä se, että mistä saadaan tarpeeksi raaka-aineita. Mielenkiinto sekä medialta että jälleenmyyjiltä on yllättänyt, Vänttinen ihmettelee.

Käsidesiä on kyselty muun muassa apteekeista, vähittäiskaupoista, ravintoloista ja hotelleista.

– Käsidesin valmistamisen lähtökohta ei ollut taloudellinen tulos, vaan halusimme vastata kysyntään. Saatiin hauska ajatus pienestä satsista. Ymmärsimme, että tämä on oikeasti juttu, johon täytyy panostaa, Vänttinen sanoo.

Pullotuskone käsidesikäyttöön

Käsidesin valmistaminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista. Puhdasta alkoholia eli etanolia täytyy olla vähintään 70 prosenttia. Siihen lisätään glyserolia ja puhdistettua vettä.

Suomessa etanolipohjaista käsidesiä voi tehdä ilmoitusluontoisesti. Erityislupia siihen ei tarvita. Tukes on jopa antanut ohjeet tähän.

Olaf Brewing aikoo pullottaa käsidesiä kuin olutta eli lasipulloihin, joihin normaalisti syötetään italialaisella pullotuskoneella olutta.

– Raaka-aineiden saanti vain on tällä hetkellä haastavaa. Käsidesi tullaan myymään ilman pumppua, sillä niitä ei tällä hetkellä saa mistään, Vänttinen kertoo.

Korona ei säästä panimoitakaan

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Olaf Brewingin ydintomintaan. Perjantaina he joutuivat lykkäämään Arctic Brewers’ Retreat -tapahtumaa, johon oli tulossa maailman arvostetuimpiin lukeutuvia panimoita ja alan puhujia.

– Kansanterveyttä tässä täytyy kuitenkin ajatella. Tämä vaikuttaa kaikkien yritysten asioihin. Kentällä on ollut kuitenkin sopeutuvainen tunnelma. Tämä on sääli, mutta hyvin ymmärrettävää, Olaf Brewingin panimomestari Santeri Vänttinen sanoo.

Vänttinen myöntää itsekin olevansa huolissaan lähipiiriinsä kuuluvista ihmisistä, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin.

Tällä hetkellä Olaf Brewing vielä valmistautuu jokakesäisiin oluttapahtumiin.

– Astioimme tavaraa, mutta täytyy miettiä, kuinka paljon uskaltaa tehdä, ettei vain tehdä turhaa, Vänttinen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat