Suomalainen, oletko eheä, pärjääjä vai sinnikäs?

THM Maija-Stiina Tuloisela-Rutanen on selvittänyt tuoreessa väitöskirjassaan suomalaisten työikäisten elämänhallintaa ja sen mukaan meidät voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: sinnittelijöihin, pärjääjiin ja eheisiin.

Suomalaiset voidaan jakaa elämänhallinnaltaan kolmeen ryhmään: sinnittelijöihin, pärjääjiin ja eheisiin.

– Jako on kuitenkin vain suuntaa antava ja voi olla mahdollista, että on olemassa esimerkiksi neljäs ryhmä joka ei ole tullut tutkimukseni aikana ilmi, kommentoi väitöskrijan tekijä Maija-Stiina Tuloisela-Rutanen.

Jaon pohjana on terveyssosiologi Aaron Antonovskyn malli, jossa ihmisiä jaotellaan koherenssin tunteen mukaan. Koherenssin tunne kuvaa sitä, miten merkittäväksi, hallittavaksi ja ymmärrettäväksi ihminen elämänsä kokee. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi millä tavoin suhtaudut elämäsi vastoinkäymisiin ja kuinka hyvin selviät niistä?

Voiko elämänhallintaa parantaa?

Se, miten suhtaudut elämään ja sen mukanaan tuomiin vaikeuksiin ei ole kiveen kirjoitettua, sillä elämänhallintaa voi myös parantaa.

– Esimerkiksi opettelemalla myönteistä ajattelua, hakeutumalla muiden seuraan ja elämällä itsensä näköistä elämää voi parantaa elämänhallintaansa. Oma aitous ja rehellisyys itselle on tärkeää. Jokaisella on ongelmia, eikä elämän ole tarkoituskaan olla helppoa. Tärkeintä onkin se, millä tavoin vaikeuksista selviämme ja miten niihin suhtaudumme, Tuloisela-Rutanen kertoo.

Erityisen hyvin elämästään selviytyvät Eheät-ryhmään kuuluvat ihmiset.

– Tällaisilla ihmisillä henkinen liikkumavara on suurin ja he ovat elämänmyönteisiä. He uskovat, että ongelmista ja vaikeuksista selvitään, ja heillä on voimakas usko tulevaisuuteen. He ovat toiveikkaita ja he osaavat käyttää henkisiä voimavarojaan hyvin hyödyksi.

Sinnittelijät-ryhmään kuuluvilla elämänhallinta ei ole yhtä hyvin hallussa.

– Heillä tilanne on usein se, että yksi asia kannattelee koko elämää. Esimerkiksi sosiaaliset suhteet tuovat toivoa ja uskoa jaksamiseen, Tuloisela-Rutanen toteaa.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja