Suomalainen, joka hyppäsi ”pidemmälle ja kauniimmin kuin kukaan muu” – näin urheilumaailma muisteli Matti Nykästä: "Yksi lajin suurimmista rocktähdistä"

Janne Ahonen muistelee esikuvaansa: Haaveilin samanlaisista hypyistä ja tuuletuksista kuin Matti 12:59
Antero Mertaranta ja Janne Ahonen keskustelevat Matti Nykäsestä ja saavutuksista.

Mäkihyppylegenda Matti Nykästä on muisteltu etenkin Ruotsissa ja Norjassa. Norjalainen mäkihyppääjä Johan Remen Evensen pitää suomalaista rocktähtenä, jota ilman mäkihyppy ei olisi koskaan kasvanut nykyiselle tasolle.

Nykänen kuoli sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kotonaan 55-vuotiaana. Nykäsen agentti ja ystävä Esa Nummela kommentoi ruotsalaislehti Expressenille järkyttyneenä.

– Minulla ei ole nyt sanoja. Tämä tuli yhtäkkiä, tämä on kauhea tieto. 

Nykänen voitti mittavalla urallaan neljä olympiakultaa ja viisi maailmanmestaruutta. Norjalainen kolme MM-mitalia ottanut mäkihyppääjä Johan Remen Evensen muistuttaa Nykäsen vaikutuksesta koko lajiin. 

– Hän oli yksi lajin suurimmista rocktähdistä. Hän nousi otsikoihin tuloksiensa ja persoonansa takia. Hän teki paljon lajin hyväksi, norjalainen muisteli VG:lle.

V-tyylin mäkihyppyyn lopullisesti tuonut ruotsalainen Jan Boklöv puolestaan kehui Nykästä "fantastiseksi mäkihyppääjäksi".

– Hän on kaikista suurin. Yhdeksän vuoden aikana hän pystyi valtaviin suorituksiin. Kukaan ei ole häntä edes lähellä. Vuoden 1988 olympialaiset olivat iso asia, mutta hän teki niin paljon muutakin. Tämä on traagista.

Nykänen kritisoi uransa aikana Boklövin V-tyyliä. Ruotsalainen kuitenkin muistuttaa Nykäsen saavutuksista.

– Monet kritisoivat sitä. Hän hyppäsi paremmin ja voitti, joten ei ole mitään sanottavaa. 

Lapsuudensankari Suomesta

Vuonna 2004 korkeushypyn olympiakultaa voittanut ruotsalainen Stefan Holm kertoi Nykäsen olevan hänen lapsuudensankarinsa.

– Lapsuuteni oli täynnä urheilusankareita. Yksi heistä tuli Suomesta, hän hyppäsi pidemmälle ja kauniimmin kuin kukaan muu. Nyt hän on lentänyt pois lopullisesti. Lepää rauhassa, Matti, Holm twiittasi.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Norjan mäkihyppyliiton pomo Clas Brede Bråthen suri Nykäsen poismenoa VG:lle. Hänen mukaansa maanantai on raskas päivä kaikille, jotka pitävät mäkihypystä. Nykänen oli Bråthenin suuri sankari.

– Hän asetti uudet standardit nykyurheilijoille. Hän oli mäkihypyn Lionel Messi, Diego Maradona. Ei ole ketään, joka ei ole sitä, mitä Matti teki mäessä.

Kielimuuri vaivasi

Ruotsin ja Norjan medioissa muisteltiin isosti Nykäsen uraa, mutta pohdittiin myös sen jälkeisiä vaikeuksia ja suomalaisen persoonaa.  Moni kilpakumppani ihaili Nykästä valtavasti ja olisi halunnut oppia tuntemaan tämän.

Suomalainen kuitenkin jäi kielimuurin takia etäiseksi.

– Hän puhui vain suomea, se oli siinä. Monet muista mäkihyppääjistä puhuivat myös englantia, mutta Nykänen pysytteli maamiestensä kanssa, samaan aikaan kilpaillut Hroar Stjernen muisteli.

– Moni ei oppinut tuntemaan häntä. Hän puhui vain suomea, joten oli vaikeaa saada kontaktia, Boklöv sanoi.

Pääkuvan videolla MTV Urheilun erikoislähetys, jossa selostaja Antero Mertaranta ja mäkikotka Janne Ahonen muistelevat Nykästä.

Lue myös:

    Uusimmat