Matti Nykäsen murskaavan ylivoiman huipentuma: "Paikalliset timpurit joutuivat kantamaan mäkitorniin lisää lautaa ja rakentamaan uusia hyppylavoja"

Janne Ahonen muistelee esikuvaansa: Haaveilin samanlaisista hypyistä ja tuuletuksista kuin Matti 12:59
Antero Mertaranta ja Janne Ahonen keskustelevat Matti Nykäsestä.

Suomen mäkimaajoukkueeseen 1980–90-lukujen taitteessa kuulunut Vesa Hakala muistaa Matti Nykäsen ylivoiman ällistyttävimmillään kesällä 1987.

Rikkonaisen edellisen talvikauden jälkeen sisuuntunut Nykänen oli treenannut itsensä huippukuntoon.

–  Sehän oli kesällä fyysisesti ja teknisesti kovemmassa tikissä kuin seuraavana talvena Calgaryssä, jossa voitti kolme olympiakultaa, Hakala sanoo.

Nykänen uhmasi kesä-gp:llä 1987 kaikkia luonnonlakeja.

–  Saksan Hinterzartenissa ja Sveitsin Kanderstegissä paikalliset timpurit joutuivat kantamaan mäkitorniin lisää lautaa ja rakentamaan uusia hyppylavoja, kun Matilta loppuivat lavat kesken, Hakala jatkaa.

–  Itävallan Andreas Felder oli hänkin aika hyvässä kunnossa, mutta hävisi Matille K90-mäessä toistakymmentä metriä. Muut hyppääjät eivät lähteneet edes koettamaan, Hakala naurahtaa.

Hakala ylistää Nykäsen huippu-urheilijan asennetta.

–  Hän oli ihan raudankova jätkä, raudanluja kilpailija. Älytön psyyke oli kaverilla. Matti ei kavahtanut olosuhteita ja tilanteita, Hakala sanoo.

Nykäsellä oli suuruutensa päivinä kilpailussa ylimääräinen vaihde, jonka hän tarvittaessa lykkäsi päälle.

–  Siinä oikea huippu-urheilija eroaa urheilijasta, että löytyy laatikosta se kuutosvaihde. Pystyy tekemään huipputuloksen, oli kilpailutilanne mikä tahansa, Hakala kertoo.

Ilta tulee tuimimmallekin. Selkävaivoista kärsinyt Nykänen päätti arvokisauransa 1991 Italian Val di Fiemmessä suurmäen 50:nteen eli viimeiseen sijaan.

–  Hän ei ollut vaivojen takia pystynyt harjoittelemaan niin kuin olisi halunnut, Hakala toteaa.

Nykäsellä ei Val di Fiemmen Predazzossa ollut MM-joukkuemäen kisassa asiaa Suomen nelikkoon. Hakala pääsi tuuraamaan mestaria kovassa paikassa.

–  Menin joukkuekisaan paikkaajaksi. Aika isot saappaat oli täytettävänä. Jonkin verran tuli painetta hartioille, mutta suoriuduimme kuitenkin tyydyttävästi, kun sijoituimme Itävallan jälkeen MM-hopealle, Hakala kertoo.

Hakalalle ei ole kahta kysymystä siitä, kuka on maailman kaikkien aikojen paras mäkihyppääjä.

–  Jos katsoo Nykäs-Matin saldoa, vähissä ovat miehet, jotka laittavat paremmaksi. Matilla on MM-mitaleita enemmän kuin keskivertohiihtäjällä piirinmestaruusmitaleita, Hakala päättää.

Lue myös:

    Uusimmat