Entinen kilpakumppani ja nykyinen Norjan maajoukkuepomo muisteli edesmennyttä idoliaan Matti Nykästä: "Hän oli mäkihypyn vastaus Lionel Messille"

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Entinen kilpakumppani ja nykyinen Norjan mäkihyppymaajoukkueen johtaja Clas Brede Bråthen muisteli norjalaismedia VG:lle edesmennyttä idoliaan.

Bråthen ja Nykänen hyppäsivät mäkihypyn maailmancupissa vuosina 1986-1991. Norjalainen oli järkyttynyt lapsuuden sankarinsa poismenosta. 

– Se oli minulle shokki, kun yksi lapsuuden sankareistasi lähtee pois, ei sitä voi olla huomioimatta, Bråthen sanoo.

Hän kuvailee päivää raskaaksi koko mäkihyppyväelle. Nykänen oli Bråthelle suuri idoli tämän omina hyppyvuosinaan.

– Hän asetti uudet standarit lajillemme. Hän oli mäkihypyn vastaus Lionel Messille ja Diego Maradonalle. Yksikään Matin hyppäämistä katsonut ei jäänyt vaille innostusta, Bråthen toteaa.

Kaksikko nähtiin kertaalleen samanaikaisesti palkintokorokkeella. Tämä tapahtui  vuonna 1988 Sapporossa. 

– Se oli minulle epätodellinen hetki. Hänelle se oli pelkkä olankohautus, mutta minulle se oli ehkä urani suurin hetki, Bråthen kertoo.

Kertaalleen MM-kultaa urallaan juhlinut Bråthen sanoo Nykäsen olleen ainutlaatuinen urheilija, ja hän uskoo Suomen urheilun saavutusten olleen merkittävän paljon heikompaa ilman Nykästä.

Lue myös:

    Uusimmat