Suloinen vinkki, joka ei traumatisoi: Näin voit kertoa lapselle "totuuden" joulupukista

Tämän ohjeen avulla jokaisesta lapsesta voi tulla joulupukki.

Äiti Charity Hutchinson sai kuulla oivasta tavasta kertoa lapsille totuuden joulupukista. Nainen päätti jakaa ilosanoman Facebookissa, kertoo Huffington Post -lehti.

Ohjeessa lapset siirtyvät joulupukkiin uskovista lapsista itse joulupukeiksi. Kyseessä ei siis ole vale, joka paljastuu, vaan hyvien tekojen sarja, joka lisää joulun taikaa, Hutchinsonin vinkissä kuvataan.

Kun lapsi alkaa epäillä joulupukin olemassaoloa, hänet tulee viedä ulos esimerkiksi kaakaolle. Lapselle kerrotaan, miten hän onkaan kasvanut vuoden aikana; miten hänestä onkaan tullut hyvä, mukava ja huomioonottava ihminen. Tämän jälkeen lapselle sanotaan, että hänen sydämensä on kasvanut niin suureksi, että hänestä voi tulla joulupukki.

Lapsi on taatusti nähnyt paljon joulupukeiksi pukeutuneita ihmisiä ennen joulua. Lapselle voi kertoa, että monet lapset uskovat tämän merkitsevän, ettei pukkia ole. Tämä väite kuitenkin merkitsee vain sitä, että nämä muut lapset eivät vielä ole valmiita ryhtymään itse joulupukeiksi.

Kysy seuraavaksi lapselta, mikä joulupukissa on parasta. Vastauksen tulisi sivuta hyvän mielen tuottamista muille sekä antamisen pyyteetöntä iloa.

Seuraavaksi onkin aika ryhtyä joulupukiksi.

Käske lapsen valita naapuri, kaveri tai muu vastaava ihminen, jonka hän tuntee. Lapsen tehtävä on selvittää salamyhkäisesti yksi asia, jota tämä ihminen tarvitsee. Kun tarvittu asia on selvillä, lapsen tehtävä on hankkia ja paketoida se ja toimittaa se perille paljastamatta koskaan, mistä lahja tuli. Joulupukki ei halua toimistaan tunnustusta, hän on pyyteetön hyväntekijä.

Hutchinsonin tarinassa, joka on kiertänyt netissä jo vuosia, lapset toimivat näin:

”Vanhin lapseni valitsi nurkassa asuvan ”noitanaisen”. Hän oli todella kamala: aita talon ympärillä, ei koskaan antanut lasten tulla pihaan hakemaan karannutta palloa tai frisbeetä. Hän huusi lapsille, että nämä leikkisivät hiljempaa ja niin edelleen – todella vaikea tapaus.

Poika huomasi kouluun ajaessamme, että nainen tuli joka aamu hakemaan lehden paljain jaloin, joten hän päätteli, että nainen tarvitsee tohvelit. Lapsen täytyi vakoilla ja päättää, miten suuret naisen jalat ovat. Hän piiloutui pusikkoon eräänä lauantaina, ja päätteli, että nainen on M-kokoa.

Menimme Kmart-kauppaan ja ostimme lämpimät tohvelit. Poika paketoi ne ja kirjoitti pakettiin ”hyvää joulua, joulupukilta”. Eräänä iltana illallisen jälkeen poika livahti naisen talolle ja liu’utti paketin pihatien portin ali.

Seuraavana aamuna katsoimme naisen vaappuvan hakemaan lehteä, löytävän lahjan ja palaavan sisään. Poikani oli hyvin jännittynyt, eikä malttanut odottaa, mitä tapahtuisi seuraavaksi. Seuraavana aamuna, kun ajoimme ohi, nainen oli ulkona hakemassa lehteä – tohvelit jalassaan. Poikani oli innoissaan. Minun piti muistuttaa hänelle, ettei KUKAAN koskaan saisi tietää, mitä hän teki, tai hän ei olisi joulupukki.”

Myöhemmin esikoinen on auttanut nuorempia sisaruksiaan ryhtymään joulupukeiksi.

Minkä ikäiselle lapselle saa vielä kertoa tarinaa joulupukista?

Yhdysvalloissa jopa yksi kahdeksasta vanhemmasta kertoo lastensa saaneen kuulla totuuden joulupukista juuri internetistä. Tutkimuksen mukaan 44 prosenttia vanhemmista uskoo Googlen paljastaneen totuuden lasten etsiessä tietoa joulupukista.

Pukkisadun kertomisesta lapselle ei ole mitään haittaa, vaikka toki joulupukkia voi käyttää myös osana lapsen kannalta haitallista kasvatusta – kuten mitä tahansa muutakin asiaa.

Yleensä lapsen kysymyksistä ja omista puheista huomaa, mitä lapsi ajattelee pukista ja milloin epäilyt alkavat herätä.

Kouluikäinen saa usein kavereiden kautta tietoa, joka voi herättää ihmetystä. Tällöin pukin todellista luonnetta voi alkaa valottaa lapselle. 

Global news -sivusto muistuttaa, että joulupukkiin uskominen on tervettä, ja se voi jopa kehittää päättelytaitoja. Mahdottoman ja mahdollisen rajapinnassa tehdään monet tieteelliset keksinnöt!

Lapsi alkaa epäillä joulupukkia luonnostaan, eikä vanhempien tarvitse tehdä aiheen suhteen "suurta paljastusta". Lapsi saattaa alkaa miettiä esimerkiksi sitä, miten joulupukki voi tulla savupiipusta, jos sitä ei ole, tai miten hän muka ehtii maailman ympäri yhdessä yössä. Prosessi muistuttaa tieteellistä päättelyä, jossa lapsella on ymmärrys asiasta, ja hän havaitsee jotakin, joka joko tukee ymmärrystä tai haastaa sen.

Jos perheen vanhin lapsi ymmärtää totuuden joulupukista ennen nuorempia sisaruksiaan, hänen kanssaan kannattaa keskustella aiheesta avoimesti. Jos salaisuus lipsahtaa julki, aiheesta kannattaa puhua lämpimästi ja avoimesti. Vanhemman kannattaa varmistaa, että lapselle jää tyytyväinen mieli ja ymmärrys siitä, mistä on kyse.

***

0:33

1:05

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja